Як це було? Звіт-конференція членів фольклорної експедиції "Фольклорна традиція Бойківщини"

Дата: 29.11.2018 09:19
Кількість переглядів: 883

11 населених пунктів, 53 зустрічі, 56 записаних годин і колосальний досвід – це лише частинка тої титанічної праці, яку проробили члени фольклористичної студентської експедиції Кафедри української фольклористики ім. Філарета Колеси «Фольклорна традиція Бойківщини» влітку 2018 р. Сьогодні вони ще раз повернулись у смт. Славське, щоб поділитись своїми враженнями.

«Це була надзвичайна експедиція! – поділився враженнями Андрій Вовчак. – Ми довідались багато цікавого і були враженні наскільки глибоке коріння цього кластеру українського фольклору. Особливо вразило таке явище як «гоєкання». Це був своєрідний спосіб зв’яку: пастухи, випасаючи худобу на різних полонинах, перегукувались між собою. А латкання (виконання виконання весільних пісень) наводить на звязок бойківської традиції Афін, коли дії акторів озвучував хор. Та сама історія із обрядом бойківського весілля, де роль хору виконують жінки, а наречені ніби актори. Ми записали багато давніх коломийок, пісень та колядок».

Ірина Федун наголосила, що особливої уваги заслуговує бойківська інструментальна музика. Федір Синевуцький, Сидір Винник, Дарія Коруд, Володимир Мичко та іню – це бойківські таланти, які не тільки розповіли про фольклорну традицію тих часів, але й поділилися своїми власними творами, які пронизані етнічними мотивами.

Вражені привітністю та відкритістю бойків і студенти. Часто дістатись до того чи іншого населеного пункту було дуже важко, тому доводилось ночувати у тому селі, де записували інформацію. Всюди їх приймали від щирого серця.

Окремо хочемо висловити подяку товариству "Бойківщина" за підтримку та сприяння в ції не легкій, але важливій справі. Наступного року чекаємо вас знову.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь