Як не стати сніговиком?

Дата: 02.01.2019 16:34
Кількість переглядів: 804

Обітцяють,що від завтра на вулиці значно похолодає. Необхідно знати прості правила, як себе вести з умовах, що склалися, не допустити переохолодження і обмороження.

Фото без опису

На вулиці значно похолодало. Необхідно знати прості правила, як себе вести з умовах, що склалися, не допустити переохолодження і обмороження.

  • Потрібно пам'ятати, що на вологому повітрі можна отримати обмороження набагато швидше, ніж на сухому, навіть якщо мороз не сильний. Це потрібно враховувати, виходячи на вулицю, вирушаючи в гості або на роботу. Носіть вільний одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові, створення правильного «мікроклімату» поблизу тіла. Образно кажучи, одягайтеся як «капуста», щоб між шарами одягу залишалися прошарку, які утримують тепло, що сприяють зігрівання повітря. Верхній одяг обов'язково повинна бути непромокаючої.
  • Важливо правильно взуватися. Тісне взуття, відсутність устілки, сирі шкарпетки - основа для обмороження. Особливу увагу приділяти взуття необхідно тим, у кого часто потіють ноги. У чоботи потрібно покласти теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток вдягнути вовняні - вони вбирають вологу.
  • Не виходьте на мороз без рукавичок, шапки і шарфа. Краще якщо рукавиці з вологовідштовхувальним тканини з хутром всередині. Щоки і підборіддя слід захистити шарфом. У вітряну холодну погоду перед виходом на вулицю відкриті ділянки тіла бажано змастити спеціальним захисним кремом.
  • На морозі уникайте контакту голої шкіри з металом, не носіть в умовах, що склалися металевих (у тому числі золотих, срібних) прикрас - кілець, сережок і т.д. Метал остигає набагато швидше тіла, можливо їх «прилипання» прикрас до шкіри з больовими відчуттями і травмами. До того ж кільця на пальцях затрудняють нормальну циркуляцію крові.
  • Ні в якому разі не можна пити на морозі спиртні напої - алкоголь притупляє чутливість, можна не помітити, коли шкіра перестане виконувати свої захисні функції і почнеться обмороження. Алкогольне сп'яніння викликає велику втрату тепла, викликаючи при цьому ілюзію комфорту. У сильний мороз не можна палити - паління зменшує периферійну циркуляцію крові, робить кінцівки більш уразливими.
  • Важливо знати і вміти розпізнавати ознаки обмороження. Спочатку шкіра блідне, навіть біліє, потім втрачає чутливість. Втрата чутливості повинна особливо насторожити - оманливе відчуття полегшення, коли мороз на кшталт вже не відчувається, як раз вказує на протилежне, що почався процес обмороження і необхідно вживати заходів захисту.
  • При перших же ознаках обмороження слід негайно почати зігрівати пошкоджену частину тіла. Для цього піти з холоду, зайти в тепле (магазин, кафе, під'їзд), захищене від вітру приміщення, випити гарячого чаю, зігрітися. Якщо у вас заглохла машина далеко від населеного пункту або в незнайомій для вас місцевості, краще залишатися в салоні, викликати допомогу по телефону або чекати, поки по дорозі пройде другий автомобіль.
  • Не знімайте на морозі взуття з обморожених кінцівок: вони розпухнуть, і ви не зможете її знову одягнути. Якщо замерзли руки - спробуйте відігріти їх під пахвами. Ховайтеся від вітру: ймовірність обмороження на вітрі значно вище.
  • Пам'ятайте, не можна розтирати пошкоджене місце снігом або рукавичкою. Кровоносні судини тендітні, можливо їх пошкодження, внесення інфекцій, нанесення травм шкірі. Всупереч поширеній думці, не рекомендується зігрівати уражені ділянки тіла під гарячою водою, біля батареї або обігрівача. Не дозволяйте обморожені місця знову замерзнути: це викличе куди більш значні пошкодження шкіри.
  • І головне, при отриманні обмороження необхідно доставити потерпілого до лікувального закладу, звернеться за медичною допомогою. Тільки лікар надасть кваліфіковану допомогу, призначить правильне лікування.
  • Інформація із ukr.media  

Екстрені номери тел.: 112 та 103 

Бережіть себе та будьте здорові. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь