Тобі це треба знати! Як узаконити самовільне будівництво

Дата: 13.03.2019 15:46
Кількість переглядів: 1603

Всю дозвільну процедуру в будівництві можна умовно розбити на п’ять етапів:

 

⇒ Оформлення права на земельну ділянку. Це може бути право власності або користування земельною ділянкою. Як альтернативу стаття 24 Закону про забудову пропонує можливість будівництва на чужій землі. В цьому випадку забудовнику знадобиться нотаріально засвідчена згода власника (а якщо ділянка знаходиться користуванні – власника та землекористувача) земельної ділянки на її забудову.

 

⇒ Отримання дозволу на будівництво об’єкту містобудування (далі – дозвіл на будівництво). В окремих випадках цим дозволом є відповідне розпорядження про надання земельної ділянки для розміщення об'єкта містобудування. Дозвіл на будівництво зберігає чинність протягом 2 років. Його видають виконавчі органи відповідних рад, Київської  міської держадміністрації. Він надає забудовнику право на збір вихідних даних і проектування, але не на виконання будівельних робіт.

 

⇒ Отримання вихідних даних. До них Закон про архітектуру відносить архітектурно-планувальне завдання та технічні умови. Порядок їх надання встановлено постановою № 2328. Регіональні та місцеві правила забудови можуть передбачати й інші видих вихідних даних (про регіональні правила забудови див., зокрема, Типові правила забудови).

 

⇒ Проектування. На цьому етапі здійснюються не лише проектні, але й проектно-вишукувальні роботи та розробка кошторисної документації. Розроблений проект підлягає погодженню з місцевими органами містобудування та архітектури (окремо по кожній стадії для двох- чи трьох стадійних проектів) (див. ДБН А.2.2-3-2004 "Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва").

 

⇒ Отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Цей дозвіл видає інспекція державного архітектурно-будівельного контролю згідно з Положенням про дозвіл. Цим же документом визначено Перелік будівельних робіт, яким потрібен дозвіл.

 

Якщо ж Ви отримали у спадщину самовільно перебудований будинок, чи придбавши контрольний пакет акцій ВАТ з’ясували, що на території підприємства збудовано цілий цех, документи на який відсутні, то ви можете узаконити це будівництво. Щоправда, не всі обєкти підпадають під легалізацію.

Перелік об’єктів самовільного будівництва, які підлягають легалізації:

  • Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 кв. м, збудовані з 5 серпня 1992 до 9 квітня 2015 року;
  • Будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.
  • Об’єкти мають бути зведені на земельних ділянках відповідного призначення та відповідати державним будівельним нормам (ДБН).

Список документів для узаконення самовільного будівництва, легалізації приватного будинку, дачі або присадибні будівлі:

  • Заява про прийняття в експлуатацію об’єкта (у разі наявності співвласників земельної ділянки та/або зазначеного об’єкта необхідні також їх підписи);
  • Один примірник заповненої декларації про завершення будівництва;
  • Звіт про проведення технічного обстеження об’єкта (крім випадків, передбачених пунктом 5 розділу ІІ Порядку)
  • Копію документу (засвідчену в установленому порядку), що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;
  • Копію технічного паспорта з відміткою про можливість розміщення та надійної і безпечної експлуатації об’єкта (з відміткою у випадках, передбачених пунктом 5 розділу II Порядку). При цьому, технічні паспорти, складені до набрання чинності цим Порядком, подаються за умови проставлення в них відповідної відмітки про проведення їх технічного обстеження

Амністування нерухомості здійснюватиметься за досить простою процедурою. Після подачі необхідних документів у департаменті “Центр надання адміністративних послуг у місті Сколе”, їх буде розглянуто органом держархбудконтролю упродовж 10-ти робочих днів та ухвалено рішення щодо прийняття об’єкта в експлуатацію. При цьому, штрафні санкції за самовільне будівництво та експлуатацію таких об’єктів до власників/користувачів земельних ділянок не застосовуватимуться.

І пам’ятайте, за самовільне будівництво Ви несете кримінальну та адміністративну відповідальність. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь