Все про туристичний збір

Дата: 23.05.2019 15:40
Кількість переглядів: 1690

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області нагадує, що ЗУ «Про внесення змін до ПКУ та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків» від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII, внесено  суттєві зміни по туристичному збору в частині  об’єктів оподаткування, ставок збору, та принципу розрахунку збору.  Ці зміни вступили в дію з 01.01.2019 року.

Спочатку про неплатників податку. Повний перелік неплатників туристичного збору подано у п.п. 268.2.2 ПКУ і це:

  • особи, які проживають постійно, у т.ч. на умовах договорів найму;
  • особи, що прибули у відрядження в тимчасово розміщуються у місцях проживання, які належать фізичним особам на праві власності або за договором найму;
  • інваліди, діти-інваліди та особи що їх супроводжують;
  • ветерани війни;
  • особи, що прибули за путівками у лікувально-оздоровчі заклади, які  мають ліцензію на медичну практику та акредитацію від органу виконавчої влади у сфері охорони здоровя;
  • діти до 18 років;
  • дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.
  • члени сімї фізичної особи першого/другого ступеня  споріднення.

А ось, якщо до «господаря» приїдуть нерезиденти, то платниками збору з них не будуть тільки особи першого або другого ступеня споріднення.

 

Крім того, нагадаємо що згідно з постановою КМУ від 15.03.2006 р. № 97  громадяни (власники або орендарі індивідуальних засобів розміщення) можуть надавати послуги з тимчасового розміщення (проживання) без державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності. І у такому випадку  така особа зобовязана задекларувати отримані доходи та сплатити податки.

 

            Відповідно до п. 268.5.1 ПКУ об’єктами оподаткування будуть:

  1. готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;
  2. житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі). 

Підпунктом 14.1.277 ПКУ для цілей стягнення тур збору прийнято визначення видів туризму. «Внутрішній туризм» визначений як переміщення в межах України громадян та/або осіб, що постійно мешкають в Україні. «В’їзний туризм» — прибуття на територію України та/або переміщення в межах України (у будь-яких цілях) осіб, які постійно не мешкають на її території.

 

1 січня звітного (податкового) року,  туристичний збір обчислюється  за схемою  - до однієї людини за кожну добу тимчасового розміщення застосовується  ставка збору від мінімальної заробітної плати,  відповідно до видів туризму.

 

Згідно рішення Славської селищної ради від 18 грудня 2018 року № 774 для внутрішнього і в’їзного  туризму встановлено ставки у розмірі 0,2 відсотка від мінімальної заробітної плати. Таким чином, платник збору сплачує до місцевого  бюджету туристичний збір з розрахунку 1 людина* 1 доба* МЗП( 4173грн.)* 0,2% = 8.35 грн.  

 

У п.п. 268.6.1 ПКУ передбачено, «туристи» сплачують збір авансом перед їх тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які стягують збір.

Слід зауважити, на дату введення змін по туристичному збору, Міністерством фінансів України ще не були розроблені та затверджені нові форми декларації по туристичному збору.  Тому ДПІ рекомендує звітуватися по «старих декларація» з подальшою можливістю подати  уточнену декларацію за новим зразком.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь