Пошук

За порушення карантину Ви несете адміністративну та кримінальну відповідальність

Дата: 28.03.2020 12:59
Кількість переглядів: 1568

На позачерговому засіданні 17 березня Верховна Рада України ухвалила декілька законів, які частково регулюють правила життя в умовах карантину та  передбачають штрафи за порушення цих норм.

Так, в законі № 3219 передбачені наступні покарання:

1) від 17 тис. до 32 тис. грн – за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. За це ж порушення для посадових осіб штраф – від 34 тис. до 170 тис. грн. Адміністративна відповідальність встановлена  за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

2) від 17 тис. до 51 тис. грн чи обмеження волі до 3 років або арешт на 6 місяців за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Якщо дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Окремо штрафуватимуть керівників, якщо ті звільнятимуть працівників під час карантину. Сума штрафу становить від 34 тис. до 51 тис. грн. Також керівників можуть позбавити права займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або покарати виправними роботами на строк до двох років.

 

За що можуть оштрафувати під час карантину?


У транспорті:

Водіїв громадського чи приватного транспорту (таксі, мікроавтобусів) штрафують за перевезення більшої кількості пасажирів, ніж це дозволено. Так, штрафи виписують за одночасне перевезення більше 10 пасажирів. Самих пасажирів при цьому не штрафують, однак можуть поставити вимогу покинути транспорт.

Також водіїв громадського транспорту можуть оштрафувати за недотримання санітарних норм – простими словами, за перевезення людей у брудній маршрутці.

У супермаркетах, аптеках, продуктових магазинах тощо:

Власників магазинів штрафуватимуть за недотримання обов’язкової 3-метрової дистанції між клієнтами та відсутність у персоналу респіраторних масок та антисептиків.

Порушенням також вважається одночасне перебування у приміщенні закладу більшої кількості клієнтів, ніж це дозволено – вирахувати норму можна на спеціальному калькуляторі → (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XSHJcCN15Pa16vMKVVe_EPsfiw0LXIWHDJKTJo9jeag/edit?usp=sharing)


На вулиці:

Поки в Україні не ввели режим надзвичайного стану, вас не можуть покарати, якщо ви вийдете на вулицю без крайньої потреби чи будете без маски або рукавиць. Однак якщо вирішите зібратись компанією більше 10 людей, вас матимуть право оштрафувати.


На роботі:

Вашого роботодавця можуть покарати, якщо він звільнить вас під час карантину або відмовиться відправити у неоплачувану відпустку. Окрім того, керівників великих підприємств, заводів, можуть оштрафувати за недотримання санітарних норм, незабезпечення працівників масками або за перебування на роботі людини з ознаками ГРЗ.

Також штрафи накладають на підприємців за роботу таких закладів:

  • Закладів харчування, кав’ярень;
  • Салонів краси, перукарень та інших закладів обслуговування;
  • Розважальних закладів;
  • Речових ринків, магазинів промтоварів;
  • Стоматологічних клінік та кабінетів (окрім ургентних ситуацій);
  • Ломбардів;
  • Книжкових магазинів;
  • Швидких кредитів;
  • Квіткових магазинів, МАФів і ринків;
  • Майстерень з ремонту.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь