Як виплачуватимуться державні соціальні допомоги під час карантину?

Дата: 22.04.2020 16:48
Кількість переглядів: 678

На це питання відповідає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

Нещодавно своєю постановою Уряд прийняв кілька важливих рішень, які стосуються виплати державних соціальних допомог громадянам. Строк різного виду виплат соціальної допомоги, яка була призначена раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни. Причому, ця допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до відповідних структурних підрозділів, які займаються питаннями соціального захисту населення, та діють при виконкомах місцевих рад чи районних державних адміністраціях.

Які ж види державних соціальних виплат будуть продовжені?

Будуть продовжені відповідно до цієї поставнови виплати державної соцільної допомоги на дітей:

- одиноким матерям;

 - над якими встановлено опіку чи піклування,

- хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня,

- які отримали тяжку травму;

- які потребують трансплантації органа;

- які потребують паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність,

- батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. Зазначу, вид виплати, яку отримують ці діти, носить назву тимчасова державна допомога.

Кому ще будуть продовжені виплати?

Продовжуватиметься виплата щомісячної грошової допомоги:

- внутрішньо переміщеним особам. (ця виплата призначається для покриття витрат на проживання, в тому числі, на оплату житлово-комунальних послуг);

- на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду. Звертаю увагу, що цю грошову допомогу отримує особа, котра постійно проживає із такою особою з інвалідіністю, доглядаючи за нею.

Окрім того, буде продовжена виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Чи продовжиться строк звернення за призначенням допомоги?

Так, строк звернення за призначенням державної допомоги продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни. Мова йде про виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, а також виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

 

Як бути особам, які у період карантину пропустили строк переогляду МСЕК або ЛКК?

У випадках, коли строк переогляду органом МСЕК (медико-соціальної експертизи) або ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) пропущений, виплата не зупиняється до закінчення строку дії карантину таким отримувачам державної соціальної допомоги:

- особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

особам, які не мають права на пенсію;

особам з інвалідністю.

Чи буде зроблений перерахунок  саме таких виплат для вище зазначених категорій осіб?

Звичайно, що орган соціального захисту населення зробить перерахунок розміру таких виплат. Це відбудеться протягом одного міясця після закінчення каратнину на підставі результатів переогляду та поданої заяви отримувачів або їх батьків чи інших законних представників, а також необхідних документів. Зауважую, що такий перерахунок проводиться з першого числа місяця, в якому закінчився строк виплати допомоги, але не раніше, ніж з місяця встановлення карантину.

Яким чином здійснюватиметься стягнення виплати, якщо буде установлено, що її розмір повинен бути меншим, аніж виплачено особі?

У випадку, якщо за результатами  проведеного перерахунку буде установлено, що  розмір такої допомоги повинен бути меншим, ніж виплачена під час карантину допомога, тоді орган соціального захисту населення стягує надміру виплачені суми допомоги згідно із законом. Стягнення відбувається у розмірі не більше як 20 відсотків суми виплаченої допомоги. І здійснюється це протягом одного місяця з дати відміни карантину. Аналогічний алгоритм дій буде застосовано і до осіб, право яких на отримання допомоги не буде підтверджено.

Чи отримають доплату ці громадяни, розмір отриманої допомоги яких був меншим, аніж повинен бути фактично?

У разі, якщо розмір отриманої допомоги був меншим, тоді орган соціального захисту населення проводить доплату у розмірі різниці між перерахованим та виплаченим розміром допомоги.

А яким чином звертатися громадянам до органу соціального захисту?

Важливе нововведення: відтепер заява та документи, необхідні для призначення державної соціальної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю можуть бути надіслані поштою. Окрім цього, вище зазначені отримувачі державної соціальної допомоги повинні інформувати орган соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розміру допомоги. Це може здійснюватися за допомогою  телефонного зв’язку, шляхом надсилання письмового звернення поштою, а також звернення на електронну  пошту органу соціального захисту населення.

 Ми продовжимо співпрацю із Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для отримання: правової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

 *зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь