До уваги внутрішньо переміщених осіб: інновації у законодавстві

Дата: 23.04.2020 16:50
Кількість переглядів: 551

8 квітня Уряд прийняв рішення про унесення змін до постанов Кабінету Міністрів України, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Тим самим деталізував деякий алгоритм дій щодо  таких осіб, зокрема, у частині виплати щомісячної адресної грошової допомоги, довідки про взяття на облік ВПО.

Про ці та інші зміни розповідає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

Про які ж інновації щодо виплати внутрішньо переміщеним особам щомісячної адресної грошової допомоги йдеться?

По-перше, продовжується строк виплати  щомісячної грошової допомоги, яка була призначена раніше, і строк якої закінчився під час карантину.

По-друге, призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк здійснюється без відповідної заяви та необхідних документів, котрі, як правило, подаються внутрішньо переміщеними особами до органу соціального захисту для призначення їм чергових виплат такого виду допомоги. 

По-третє, здійснюється ця виплата у такому ж розмірі, в якому вона виплачувалася протягом попереднього шестимісячного строку.

І останнє, що не менш важливо, період карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID?19, та 30 днів з дня відміни карантину не зараховуються у період перебування на тимчасово окупованих територіях. А, відповідно, й не може бути причиною для повернення внутрішньо переміщеними особами щомісячної адресної грошової допомоги.

Чи може бути прийнято рішення про зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб протягом дії карантину?

Протягом періоду дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID?19, та протягом 30 днів з дня відміни карантину забороняється прийняття рішення про скасування дії довідки, а, відповідно, й зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб.

Чи є якісь зміни щодо вимог проходження внутрішньо переміщеними особами фізичної ідентифікації в Ощадбанку?

Відтепер умова щодо дії платіжних карток, а саме необхідності проходження фізичної ідентифікації в установах акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” кожні шість місяців, не застосовується на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни. Окрім цього, зупиняється перебіг строків для проведення фізичної ідентифікації в установах акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” під час дії карантину та  протягом 30 днів з дня його відміни. Звертаю увагу, що забороняється під час дії карантину та 30 днів з дня його відміни зупиняти видаткові операції АТ «Ощадбанк» з причини непроходження фізичної ідентифікації отримувачем соціальних допомог.

Ми продовжимо співпрацю із Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для отримання: правової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

 *зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь