Пошук

Чи можна змінити цільове призначення земельної ділянки?

Дата: 18.05.2020 17:18
Кількість переглядів: 2405

 Сьогодні на це та інші питання відповідає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

Яка територія входить до складу земель України?

 До складу земель України належать усі землі, які знаходяться у межах її території, у тому числі  острови та землі, зайняті водними об’єктами. Землі за основним цільовим призначенням поділяються на певні категорії. Виходячи з цього кожна категорія земель має особливий правовий режим.

Чи можуть бути у власності нашої країни земельні ділянки, які знаходяться за межами її території?

Так, звичайно, законодавством передбачено, що Україна за межами її території може мати на праві державної власності земельні ділянки. Причому, їх правовий режим визначається законодавством тієї країни, на території якої вони знаходяться.

На які ж категорії поділяються землі нашої держави?

У Статті 19 Земельного кодексу України здійснено поділ земель України за основним цільовим призначенням на такі категорії:

- землі сільськогосподарського призначення;

- землі житлової та громадської забудови;

- землі природно –заповідного та іншого природоохоронного призначення;

- землі оздоровчого призначення;

- землі рекреаційного призначення;

- землі історико –культурного призначення;  

- землі лісогосподарського призначення;

- землі водного фонду;  

- землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

На підставі чого здійснюється віднесення земельної ділянки до відповідної категорії? 

Віднесення земельних ділянок до відповідної категорії належить до компетенції органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Виходячи з цього здійснюється це на підставі їхнього рішення.   

А чи можна змінити цільове призначення земельної ділянки?

Звичайно, можна змінити цільове призначення земельної ділянки. Така зміна здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення. Зауважу, що залежно від того у державній чи комунальній власності є земельна ділянка, рішення з цього приводу приймаються органами державної влади, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування.

 

Яким чином здійснюється зміна цільового призначення земельної ділянки, які знаходяться у приватній власності?

Зазначу, що зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у приватній власності, здійснюється за ініціативою їх власників.   Вона  здійснюється:

- сільською, селищною, міською радою  щодо земельних ділянок, які розташовані у межах населеного пункту,

- районною державною адміністрацією щодо земельних ділянок, розташованих за межами  населених пунктів,

- Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною державною адміністрацією щодо земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів, котрі не входять до території району, або за умови, що районна державна адміністрація не утворена.

А як відбувається зміна цільового призначення особливо цінних земель?

Зміна цільового призначення особливо цінних земель допускається  лише для розміщення на них об’єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі та зв’язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, об'єктів, пов'язаних з видобуванням корисних копалин, нафтових і газових свердловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, а також у разі відчуження земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, віднесення земель, які перебувають у складі земель сільськогосподарського призначення і торфовища з глибиною залягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини, до земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення.

Віднесення особливо цінних земель державної чи комунальної власності, які перебувають у складі земель сільськогосподарського призначення і торфовища з глибиною залягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини, до земель інших категорій здійснюється за погодженням з Верховною Радою України.

А зміна цільового призначення земельних ділянок природно-заповідного та іншого природоохоронного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України. 

Чи є відповідальність за порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель?

За порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель можливе притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель. Окрім того, порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для:

- визнання недійсними рішень органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим,  Ради міністрів Автономної Республіки Крим, та органів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам;

- визнання недійсними угод щодо земельних ділянок;

- відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною.

      

Ми і надалі продовжимо наші консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

 

Разом з тим, інформуємо, що для отриманняправової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

*зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь