Пошук

Що таке нормативна грошова оцінка землі, як вона проводиться?

Дата: 27.05.2020 16:45
Кількість переглядів: 9642

 

   Що таке нормативна грошова оцінка землі, як вона проводиться?

 Відповіді на ці та інші питання надає головний спеціаліст Трускавецького бюро правової допомоги  Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Софія Габрівська.

Якщо громадянин захоче ознайомитися із законодавством, яким передбачена процедура проведення грошової оцінки, на які нормативно правові акти порекомендуєте йому звернути увагу? 

 

Питання проведення нормативної грошової оцінки землі  врегульовується, зокрема, такими нормативно–правовими актами:

  • Законом України «Про оцінку земель»;
  • Законом України «Про державний земельний кадастр»;
  • Законом України «Про землеустрій»;
  • Розпорядженням Кабінету міністрів України «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг».

 

 

Що таке нормативна грошова оцінка земельних ділянок?

Відповідно до Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами. Такий дохід від земельної ділянки визначається відповідно до офіційно затверджених нормативів та формул.

Для чого використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок?

Цей вид оцінки земельних ділянок  використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Хто проводить нормативну грошову оцінку земельних ділянок?

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які є розробниками документації із землеустрою. Звертаю увагу, що відомості про нормативну грошову оцінку земель вносяться до Державного земельного кадастру на підставі технічної документації з такої оцінки.

Цікаво, що за результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту складається технічна документація, яка затверджується сільською, селищною, міською радою. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. Власник земельної ділянки може отримати такий витяг звернувшись із відповідною заявою  до Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) які утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

А чи можна отримати такий Витяг, скориставшись електронними ресурсами?

Так, можна. Для цього слід зробити запит в електронному вигляді через офіційний сайт Держгеокадастру за посиланням https://e.land.gov.ua/services. Щоб оформити замовлення треба лише обрати потрібну земельну ділянку, заповнити запит та оплатити послугу он-лайн. Повідомлення про готовність документу буде надіслано на електрону пошту. Забрати вже виготовлений витяг можна у найближчому ЦНАПі, обраному користувачем.

Чи  ця послугає  платною?

Ця послуга надається  безкоштовно і у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

Чи можуть відмовити заявникові в  отриманні такого документа?

Установлено вичерпний перелік підстав для відмови у наданні адміністративної послуги, а саме:

Чи можна оскаржити таку відмову?

Так, звичайно, відмова у наданні адміністративної послуги може бути оскаржена до суду.

 

Що робити, коли відсутня технічна документація з нормативної грошової оцінки?

Якщо ж немає  технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, тоді Вам необхідно звернутися до розробників технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Такими є особи, які згідно із Законом України "Про землеустрій" мають право на здійснення діяльності у сфері землеустрою, а саме:

  • юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;
  • фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Обираючи відповідного розробника варто переконатися,  що суб’єкт господарювання є розробником документації із землеустрою відповідно до вимог законодавства, необхідно на офіційному вебсайті Держгеокадастру знайти розділ «Сертифікація» та зайти у Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників й пересвідчитися,  чи працюють у складі такого суб’єкта господарювання два сертифікованих інженери-землевпорядники (якщо розробником документації із землеустрою є юридична особа) або чи є відомості про фізичну особу-підприємця у цьому реєстрі.

Куди звертатися, якщо земельна ділянка є несформованою? 

      За умови, якщо земельна ділянка є несформованою, тоді Вам потрібно присвоїти кадастровий номер земельній ділянці.

Що таке кадастровий номер?

Кадастровий номер - індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Куди необхідно звернутися та які документи слід надати для отримання кадастрового номера?

Для державної реєстрації земельної ділянки треба звернутися до Державного кадастрового реєстратора, який здійснює таку реєстрацію.

При цому  подаються такі документи:

  1. заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин;
  2. оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
  3. документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

 

Отже, якщо Ви пройшли усі ці кроки, описані нами, та у Вас уже сформована земельна ділянка, наявна технічна документація з нормативної грошової оцінки земель; тоді звертайтеся до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) із заявою встановленого зразка, або ж зробіть запит в електронному вигляді через офіційний сайт Держгеокадастру за посиланням https://e.land.gov.ua/services.

   

 

Ми і надалі продовжимо наші консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

 

Разом з тим, інформуємо, що для отриманняправової інформації; консультацій і роз'яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

*зателефонувавши:  066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги)

 * надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти:

е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

skype: Сколівське бюро правової допомоги

 *залишити своє звернення у скриньці для звернень громадян

Ви можете також скористатися:

*довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

*зателефонувавши на гарячу лінію: 0800 21 31 03


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь