Пошук

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 03.03.2021 09:45
Кількість переглядів: 1013

У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів'я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків.

Серед людей здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками.

Високопатогенний грип птиці:

  • може викликати у птахів 100 %-у смертність;
  • викликається підтипами Н5 і Н7;
  • відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров'я тварин.

Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1-3 год., при 600С за 10-30 хв., при 700С за 2-5 хв. На інфікованому пір'ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2-3 років.

Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10-30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50-55 год, температура 55-60 0С – 30-50 хв, а 65-70 0С – за 5-2 хв.

РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.

ДЖЕРЕЛО ВПГП – хвора та перехворіла птиця.

ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.

ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.

ЗАРАЖЕННЯ –повітряно-крапельно, аліментарно, трансоваріально.

ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ: тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, дикі птахи, гризуни.

ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ:

  • депресія; зниження апетиту; зниження яйценосності; нервові прояви; ціаноз гребеня, сережок; кашель; чхання; пронос; раптова загибель.

При розтині тушок хворої птиці виявляють наступні ознаки: під шкірою в ділянці голови, шиї та кишечника жовто-червоні студенисті набряки, усі внутрішні органи та м’язи ніби забризкані кров’ю.

Лікування не розроблене та недоцільне.

Єдиний метод боротьби з ВПГП при його виникненні, базується на забої інфікованої птиці та птиці суміжних птахогосподарств з метою створення буферної зони для запобігання подальшого розповсюдження вірусу.

З метою охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011р. № 547 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 8.11.2011 р. за №1277/20015, забезпечувати виконання наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України № 148 від 30.11.2007 р. «Про недопущення виникнення високопатогенного грипу птиці».

Що станеться, коли не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних наслідків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

Контакти при будь-якій підозрі:

Головне управління Дежпродспоживслужби у Львівській області

тел.: (032) 261-36-90, http://lvivdpss.gov.ua//.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь