22 березня - Всесвітній день води

Дата: 17.03.2021 15:53
Кількість переглядів: 671

22 березня світова спільнота відзначатиме Всесвітній День води, проведення якого у 1992 році започатковано Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою привернути увагу до проблем, пов’язаних з водним фактором. Цьогорічна  тематика Всесвітнього  дня води  -  «Цінність води для кожного з нас», а увага зосереджується на важливості відповідального використання найдорожчого ресурсу планети,

              Майже три чверті поверхні Землі вкриває вода, що робить її одним з найбагатших природних ресурсів. Однак людство на свої потреби може використовувати лише невелику частину цього скарбу. 97,5% всього обсягу вод планети припадає на солону морську воду і тільки 2,5% цих запасів – прісна вода. Але навіть цей обсяг доступний людині далеко не весь –  більше двох третин прісноводних ресурсів «законсервовано» у вигляді льоду.

Наразі попри те, що Україна має значні сумарні водні ресурси, велика їх частина не може бути використана,  наша країна за їх поновлюваними запасами на одного жителя є однією з найменш забезпечених  країн у Європі. Згідно з офіційною статистикою, щороку у водойми України скидають близько 300 млн. кубометрів неочищених стоків. Неофіційна статистика показує значно гірші результати.  Саме тому, назвати стан водних ресурсів країни задовільним не доводиться.  

Проте, на відміну від всієї країни  наш регіон, порівняно непогано забезпечений водними  ресурсами. На території Сколівського району протікає 15 річок, загальною довжиною понад 306.4 км, і з них середня р. Стрий, та приблизно 960шт струмків.  Річка Стрий – унікальна,  добре збережена природна річка, що забезпечує екологічну рівновагу у Карпатах і Прикарпатті.

За останні роки стан  поверхневих і грунтових вод значно погіршився. Чимало зусиль до цього докладають також мешканці міста  Сколе та району,  викидаючи сміття та скидаючи стоки без будь-якої очистки в річки та потоки. Ніхто у цивілізованому світі не литиме нечистоти і не кидатиме сміття у річку. Саме виховання екологічної свідомості може врятувати наші водні ресурси. Інколи заходи, які не потребують істотних капіталовкладень, можуть допомогти нам зберегти цей неоціненний скарб для наших нащадків:  свідомий підхід до використання  водних ресурсів, підтримка в належному стані очисних споруд, забезпечення своєчасного збирання побутових відходів, дотримання режиму використання водоохоронних зон та прибережних смуг, контроль за використанням та зберіганням мінеральних і органічних добрив тощо.

Річки та водойми України завжди були осередками життя, багатої природи та культури. Їх шанували та від них залежали наші пращури. І сьогодні ми отримуємо від річок безліч природних послуг – воду для пиття та зрошення, рибу та інші природні ресурси, місця для відпочинку, естетичну насолоду, формування рельєфу і багато іншого.  Наша мета - зберегти вільнотекучі природні річки, зберегти та відновити водно-болотяні угіддя,  щоб вони могли надавати воду людям та природі.  Треба пам’ятати, що вода – це «золотий фонд» нашої держави. Наші річки все ще живі і чи залишаться вони такими  залежить від кожного з нас.  Нам варто пам’ятати про це!

 

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь