Пошук

Сколівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу платників, що за I квартал 2021 року необхідно подавати Декларацію з податку на прибуток підприємств за новою формою

Дата: 12.05.2021 09:52
Кількість переглядів: 459

     Сколівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу платників, що за I квартал 2021 року необхідно подавати Декларацію з податку на прибуток підприємств за новою формою. Зміни до форми податкової декларації, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 29.10.2020 № 649.

     Відповідно до вищевказаного наказу внесено зміни до основної частини декларації та передбачено її подання:

- юридичними та фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

- юридичними особами, що обрали спрощену систему оподаткування, при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 2 Кодексу;

- іноземними компаніями – у разі наявності місця ефективного управління в Україні та подання такою компанією заяви про визнання податковим резидентом України.

     У зв’язку з цим, поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють:

-суб’єкти господарювання – юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування;

-фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадить незалежну професійну діяльність;

-іноземні компанії.

      Змінами, внесеними Законом № 466 запроваджено правила оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК), передбачені ст. 392 Кодексу, які набрали чинності з 01.01.2021 року. У зв’язку з цими змінами:

-показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток КІК;

-показники рядка 17 (податок на прибуток підприємств за звітний (податковий) період) обраховуються з урахуванням суми податку зазначеної у  рядку 06.1 КІК;

-позицію «Наявність додатків11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

     Крім того, викладено у новій редакції такі додатки до форми податкової декларації:

Додаток ПН, який доповнено відміткою щодо зазначення відомостей про відсутність у нерезидента статусу юридичної особи.

Змінами, внесеними Законом № 466 до п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, визначено порядок обрахунку доходу нерезидента, який виплачується не у грошовій формі або якщо під час виплати доходу податок не був утриманий, та  визначається за формулою:

Пс = СД * 100 / (100 - СП) - СД, де:

Пс – сума податку до сплати;

СД – сума виплаченого доходу;

СП – ставка податку, встановлена п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу.

     У зв’язку із зазначеними змінами таблицю 1 «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України» (Таблиця 1) доповнено графами 7 та 8 для відображення суми податку до сплати у разі виплати  доходу у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податок не було утримано з доходу під час його виплати.

     Враховуючи зміни, внесені законами №№ 466, 786 щодо переліку доходів нерезидента до п.п. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, перелік доходів нерезидентів із джерелом походження з України, які підлягають оподаткуванню у таблиці 1 доповнено відповідними рядками в залежності від виду отриманого доходу.

Додаток РІ, який доповнено новими різницями для коригування фінансового результату, які відображені у додатку;

Додаток АМ доповнений рядками «А3.12» та «А5.12» для відповідних груп, щодо  яких платники податку розраховують амортизацію за прямолінійним методом з використанням мінімально допустимого строку амортизації відповідно до пп. 43 та 431 підрозділу 4 ПКУ.

Також додаток доповнено таблицею, у якій платниками податку відображається інформація про результати інвентаризації об’єктів основних засобів, станом на 01 число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу амортизації (зазначається звітний (податковий) період півріччя або три квартали, або рік).

      Також внесено деякі зміни до додатків ЗП, ВП.

 Декларацію доповнено новими додатками КІК, КІК-К, КІК-ТЦ, КІК-ЦП. Зокрема:

- додаток КІК, у якому відображається розрахунок прибутку КІК, та який заповнюється окремо по кожній КІК;

- додаток КІК-К, який відображає різниці, на які коригується фінансовий результат до оподаткування КІК;

- додаток КІК-ТЦ, який подається у разі проведення платником податку самостійного коригування, проведеного відповідно до п.п. 39.5.4  п. 39.5 ст. 39 розділу І Кодексу;

- додаток КІК-ЦП, у якому відображаються показники доходів від продажу та іншого відчуження цінних паперів КІК.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь