Борщівник атакує – чого варто остерігатися і як з ним боротися!

Дата: 15.06.2021 15:34
Кількість переглядів: 771

Борщівник Сосновського активно завойовує все нові й нові території. А ще теперішні погодні умови для поширення цієї отруйної і небезпечної багаторічної рослини надзвичайно сприятливі. Якщо раніше це гігантське зілля помічали здебільшого на закинутих територіях, то нині він росте поблизу багатоповерхівок, на дитячих майданчиках і навіть посеред клумб у дворах будинків. Борщівник має високу здатність до розмноження: одна рослина дає до 100 тис. насінин, які можуть проростати протягом декількох років. Тому в боротьбі з ним дуже важливо не допускати дозрівання й розсіву насіння. 

Шановні власники та користувачі земельних ділянок! Якщо на вашій території поширився борщівник, потрібно вчасно вжити комплекс необхідних заходів, щоб не допустити поширення цієї отруйної гігантської рослини. Тільки спільними зусиллями ми зможемо запобігти розповсюдженню борщівника!

Варто знати!

Борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Він доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід, монополізує територію. Якщо борщівник Сосновського росте поряд, намагайтеся його знищити.

Боротьба з борщівником Сосновського: що небезпечного несе у собі рослина

Борщівник Сосновського (Heracleum Sоsnowskyi Mаnden) – культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-ті роки минулого сторіччя. Його перестали вирощувати з дуже простої причини – запах ефірних речовин, які містяться в рослинах, передавався в молоко.

Борщівник

З часом борщівник Сосновського почав поширюватись у вигляді своєї здичавілої форми. Сік рослин, що потрапляє на шкіру з такими речовинами, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які називають «опіками». Найчастіше дерматити від попадання соку борщівника на шкіру проявляються у вигляді пухирів, які викликають неприємні больові відчуття. Такі пухирі з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців. Відомі навіть летальні випадки від численних опіків шкіри у дітей молодшого віку.

Борщівник успішно проникає в природні екосистеми: на узбіччя відомчих автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, на крайові смуги сільськогосподарських угідь, каналів, ярів, балок, заплави річок, на необроблювані землі, пустирі, сміттєзвалища, обочини лісів. Борщівника можна знайти в парках, садах, населених пунктах.

Методи боротьби з борщівником Сосновського

  • Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле; друга – до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть. Восени оранку на полях, зарослих борщівником, проводити не можна, бо це сприятиме накопиченню насіння в ґрунті і викорінення буде розтягуватися ще на кілька років.
  • Плоскорізний обробіток — підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати — рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки (на 10-15 см нижче рівня поверхні ґрунту). Якщо зрубати вище — на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  • Обрізування квіток у фазах: бутонізація – початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.
  • Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Ефективно після скошування Додатково залити рослини розчином препарату (в порожнину трубки стебла). Не потрібно допускати рослину до цвітіння. Це найбільш ефективний і доступний метод.
  • Проведення хімічного обробітку з використанням гербіцидів гліфосатної групи (на основі Ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба + гліфосат, iмазапір + гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Перший раз – з початку відростання борщівника (квітень-червень), другий – через 15-20 днів, обов’язково до цвітіння. Біологічні властивості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті лише одноразового застосування гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При внесенні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.
  • Використання ремедіаторів — запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки — Костриця, стоколос, або бобові культури – Козлятник (галега). Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Перша допомога при опіку борщівником

Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

  • По можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом у проточній воді;
  • Промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (Одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі, лiнiментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов’язкою),
  • Не розкривати пухирів, які утворились, – у випадку значних пошкоджень шкіри на місці пухирів, які розкрились, наносять підсушуючу мазь (цинкову) і накладають стерильну пов’язку;
  • Звернутись до медичних установ.
  • Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь