Пошук

Вирішення батьками питань щодо виховання дитини та спілкування з нею

Дата: 23.07.2021 12:54
Кількість переглядів: 3772

Від наших читачів і надалі надходить багато запитань, які стосуються сімейних правовідносин.  Томі ми продовжуємо спілкуватися на цю тему із фахівцями Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сьогодні із директором цього центру - Марією Николаїшин - поговоримо про складні, а деколи й дуже емоційно болючі для обидвох колишніх членів подружжя спори щодо їхньої участі у вихованні дитини.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, якщо батьки дитини розлучені, чи може батько дитини, який проживає окремо від дитини, спілкуватися з нею та брати активну участь у її вихованні?

Наша держава у 1991році ратифікувала Конвенцію про права дитини від 20 листопада 1989 року. Звертаю увагу, що цим нормативно–правовим документом встановлено принцип загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання та розвиток дитини. Батьки мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Згідно статті 4 Конвенції  «Про контакт з дітьми», яка 01.04.2007 року набрала чинності в Україні, дитина   та   її   батьки   мають право встановлювати й підтримувати регулярний контакт один з одним. Зауважу, що такий контакт може бути обмежений або заборонений лише тоді, коли це необхідно в найвищих інтересах. Більше того, стаття 157 Сімейного кодексу  України  зобов’язує того з батьків, який проживає окремо брати участь у вихованні дитини та надає йому право на особисту участь у спілкуванні з дитиною. Хочу також звернути увагу читачів й до статті 15 Закону України «Про охорону дитинства», якою встановлено право  дитини, котра проживає окремо від батьків або одного з них, на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

 

Як може вирішуватися питання про участь у вихованні того з батьків, хто проживає окремо від дитини,  а також  встановлення порядку побачення з дитиною?

 

 

Питання про участь у вихованні того з батьків, хто проживає окремо від дитини,  а також  встановлення порядку побачення з дитиною, може вирішуватися наступним чином:

•        за домовленістю батьків між собою. Це може бути усна домовленість внаслідок якої колишні члени подружжя дійшли згоди про те, якими будуть способи їхньої участі у вихованні дитини. Також вони можуть укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та обов’язково підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Як діяти тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у разі коли не можна домовитися із іншим з батьків, хто проживає із дитиною, про способи участі у вихованні дитини?

У випадку відсутності згоди між батьками щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини тоді необхідно звернутися до органу опіки та піклування.

 

Давайте розглянемо поетапно: що потрібно робити тому із батьків, що проживає окремо від дитини.

 

Загальний алгоритм для реалізації цього буде наступним.

Один із батьків, що проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини такі документи:

  • заяву,
  • копію паспорта,
  • довідку з місця реєстрації (проживання),
  • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (в разі наявності),
  • копію свідоцтва про народження дитини.

Уповноважений працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, у разі можливості з іншими родичами дитини, а також звертається до соціального закладу та/або фахівця із соціальної роботи щодо забезпечення проведення оцінки потреб батьків з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов’язки щодо виховання дитини та догляду за нею. До уваги беруться різні критерії серед них такі: ставлення батьків до виконання батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров’я дитини, факти вчинення домашнього насильства стосовно дитини або за її присутності.

Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок. Далі він  розглядається на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини. Згодом на підставі цього висновку виконавчий комітет відповідної місцевої ради приймає рішення, яким встановлює участь у вихованні дитини та за потреби порядок зустрічі із дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї.

Деколи буває так, що той з батьків, який проживає з дитиною, незважаючи на рішення виконавчого комітету відповідної місцевої ради чинить і надалі перешкоди у спілкуванні з дитиною іншому із батьків, який проживає від дитини окремо. Чи передбачена за це якась відповідальність?

 

Наголошую, що рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, - тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо перешкоди вчиняються повторно протягом року уже після накладення адміністративного  стягнення,  тоді цій особа, яка не виконує рішення органу опіки й піклування, може бути накладено штраф у розмірі від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Більше того, може бути застосоване тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом - до виконання рішення в повному обсязі.

 Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов’язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

 

Якщо ж рішення органу опіки та піклування не виконуються тим з батьків, який проживає з дитиною, що тоді порадите?

 

За умови:

  • коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини,
  • якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

 Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

Яким же є порядок подання позовної заяви до суду для урегулювання цього спору?

Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви. Разом із заявою надаються такі додатки:  копія свідоцтва про народження дитини;

  • копія свідоцтва про шлюб;
  • копія рішення суду про розірвання шлюбу;
  • копія довідки про склад сім’ї;
  • копія рішення суду про стягнення аліментів;
  • копія рішення виконкому відповідної місцевої ради;
  • копія паспорта позивача;
  • квитанція про сплату судового збору.

Дану позовну заяву з додатками до неї слід подати до канцелярії суду за місцем реєстрації чи фактичним місцем проживанням дитини або направити поштою – цінним листом, обов’язково з описом документів, які надсилаються та поштовим повідомленням.

Чи треба платити судовий збір?

Так, судовий збір сплачується за подання позовної заяви немайнового характеру у розмірі 0,4 прожиткового мінімуму для працездатної особи. На 2021 рік становить 908,00 грн. Порядок та підстави для сплати судового збору регулюються Законом України «Про судовий збір». Автоматичний розрахунок судового збору на сайті «Судова влада».

Чи залучають орган опіки й піклування до участі у таких судових засіданнях?

    Звичайно, при розгляді судом таких спорів обов’язковою є участь органу опіки та піклування. Важливим є те, що орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їх спілкування. Цей документ, пригадаю Вам,  складений на підставі відомостей, одержаних службою у справах дітей у результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на основі інших документів, які стосуються зазначеної справи.

         Чи може суд винести рішення про спілкування з дитиною того з батьків, хто проживає окремо від дитини, у присутності іншого з батьків, хто проживає з дитиною?

В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною у  присутності іншої особи. Так, присутнім при зустрічі з дитиною може бути той з батьків, хто проживає з дитиною або ж інший родич, який проживає з  нею та з іншим з батьків. У нас траплялися випадки, коли суд приймав рішення про побачення батька з малолітньою дитиною у присутності бабусі чи дідуся цієї дитини.

Завершуючи нашу розмову хочу наголосити, що батькам необхідно толерантно домовлятися між собою про способи участі у вихованні дитини. Їм варто не травмувати дитину своїми претензіями один до одного, не робити дитину заручницею ситуації, що склалася. Адже дитині потрібні в однаковій мірі і батько і матір. Саме тоді, спілкуючись із ними обома, вона буде рости щасливою та відчувати себе потрібною обом батькам.

     Ми продовжимо співпрацю з фахівцями Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та  надалі розповідатимемо про алгоритми вирішення спорів у сфері сімейних правовідносин.

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь