Кишкові інфекції

Дата: 05.08.2021 17:06
Кількість переглядів: 2499

Гострі кишкові інфекції об’єднують хвороби, провідним симптомом для яких є діарея (розлад шлунку).

   Найчастіше збудниками кишкових інфекцій є: сальмонели, шигели, стафілококи та інші патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми. Порівняно часто кишкові інфекції викликають: ротавіруси, ентеровіруси, аденовіруси та інші збудники. Всі вони виводяться з організму зі вмістом кишківника, тривалий час зберігають свою життєздатність на різних об’єктах зовнішнього середовища, а при попаданні через рот в організм здорової людини викликають у нього ті чи інші розлади здоров’я з першочерговим ураженням органів травного тракту.

  Основний механізм зараження – аліментарний (через рот), який реалізується харчовим, водним і контактно-побутовим шляхами передачі.

 При більшості кишкових інфекцій імунітет, набутий в результаті захворювання, згасає порівняно швидко – через кілька місяців або років.

    Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструється протягом усього року, але частіше влітку і на початку осені. Це пояснюється тим, що в теплий період мікроорганізми активно розмножуються у воді і харчових продуктах, що зберігаються без холодильника; збільшується споживання свіжих овочів, фруктів і ягід, які часто забувають помити; може використовуватися в якості питної будь-яка вода; ширяться міграційні процеси серед населення і т. д.

    Зростанню захворюваності сприяє і уклад життя людей (виїзд дітей в піонерські табори, на дачі, туризм, подорожі та поїздки за місто), коли часом неправильна організація харчування і водопостачання ускладнює дотримання заходів профілактики цих хвороб. Не останнє місце у зростанні захворюваності кишковими інфекціями в теплу пору року належить і мухам. Вони перелітають з нечистот, що містять хвороботворні мікроорганізми, на їжу і забруднюють її.

    На жаль, значна частина гострих кишкових інфекцій залишається невідома лікарям. Хворі соромляться діагнозів «дизентерія», «черевний тиф», «сальмонельоз», оскільки за гострими кишковими інфекціями закріпилася репутація хвороби брудних рук. З цієї причини тільки кожен четвертий або п’ятий хворий звертається до лікаря, інші лікуються вдома, а надалі можуть слугувати джерелом інфекції для оточуючих.

    Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильної орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів.

    Протягом багатьох століть людський організм удосконалював захисні механізми від збудників інфекційних хвороб, у тому числі і гострих кишкових інфекцій. Агресивні мікроби, і собі, пристосовувалися до життя в організмі і поза ним. В результаті цього процесу зараз все частіше і частіше зустрічаються збудники дизентерії, сальмонельозу та інших кишкових інфекцій, що відрізняються рядом нових властивостей, головні з яких – стійкість до антибіотиків і сульфаніламідних препаратів і тривала виживаність поза організмом людини.

    Глибоке і всебічне вивчення законів поширення гострих кишкових інфекцій у людському суспільстві дозволило уточнити деякі сучасні погляди на їх профілактику. Весь комплекс заходів боротьби з ними базується на припиненні передачі інфекції від хворої людини до здорової або хоча б на зниженні її інтенсивності. Адже на санітарно-епідеміологічній основі провідною ланкою є дотримання правил особистої та загальної гігієни.

    Провідне місце у профілактиці кишковий інфекцій  мають санітарно-гігієнічні заходи. Дуже важливо правильно організувати водопостачання, а також унеможливити інфікування продуктів харчування, суворе дотримання правил транспортування, зберігання і приготування страв, дотримання температурного режиму їжі і зберігання готових страв!

     Досить часто зараження відбувається під час урочистостей, що відзначаються у домашніх умовах. Це буває, якщо приготовані страви довго зберігаються без охолодження, а при їх виготовленні не був досягнутий необхідний температурний режим, при якому гинуть хвороботворні мікроби. У таких випадках захворюваність носить груповий характер.

   Хвороботворні мікроби передаються від людини до людини. Збудники потрапляють на предмети зовнішнього середовища найрізноманітнішими шляхами. Так, руки неохайної людини можуть забруднюватися, а потім інфікувати руки здорової людини, наприклад, при дотику до дверних ручок в туалетних кімнатах, при пранні білизни хворого і т.д. Інфекція безпосередньо з рук може потрапляти в рот, на посуд та інші предмети побуту, на продукти харчування переносяться руками, мухами, потрапляють з посуду і обладнання через воду. Причиною забруднення овочів, ягід, фруктів іноді виявляються стічні води і вміст вбиралень, що використовується як добриво без знезараження. Надзвичайно небезпечне потрапляння мікробів в такі харчові продукти, де вони можуть інтенсивно розмножуватися (молоко і молочні продукти, страви, що вживаються без термічної обробки, і т. д.).

    Люди з інфекційними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, тонзилітами та гнійничковими захворювання шкіри, не повинні займатися приготуванням їжі в їдальнях, ресторанах, кафе, так як можуть стати джерелом інфікування продуктів.

При появі перших ознак гострих кишкових інфекцій необхідно відразу звернутися за медичною допомогою, самолікуванням займатися ні в якому разі не можна!

  По-перше, тільки лікар може правильно призначити лікування і визначити необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з хворим.      

  По-друге, осіб, хворих на туберкульоз легенів і стертими формами кишкових захворювань, необхідно виявляти та ізольовувати, щоб вони не поширювали хвороботворні мікроби та віруси.

  По-третє, самолікування небезпечне для самого хворого, оскільки внаслідок несвоєчасного, неправильного лікування розвиваються хронічні форми хвороби, які завдають великої шкоди організму.

Для профілактики кишкових інфекцій дуже важливо пам’ятати і, головне, виконувати: правила зберігання харчових продуктів, які швидко псуються; суворо дотримуватися правил особистої гігієни (чистота рук, миття овочів і фруктів перед прийомом їжі), підбір продуктів харчування слід проводити з урахуванням термінів їх зберігання.

Фото без опису


« повернутися до розділу «Рекомендації міністра юстиції, БПД та державної фіскальної служби»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь