Пошук

Основні кроки формування складу молодіжної ради

Дата: 28.10.2021 10:45
Кількість переглядів: 1799

У рамках нашої рубрики «Правова допомога» продовжуємо із Марією Николаїшин директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - розмову про молодіжну раду. Сьогодні ми дізнаємося, зокрема, про те, як формується склад молодіжної ради.

Пані Маріє, розкажіть будь ласка, як формується молодіжна рада?

Зазначу, що законодавством передбачено певну послідовність кроків, яку слід зробити для формування громадської ради.

 Так, спочатку місцева рада утворює ініціативну групу з підготовки установчих зборів. Це повинно відбутися не пізніше ніж за 60 календарних днів до визначеної дати проведення таких зборів. До її складу повинні ввійти представники інститутів громадянського суспільства та представники місцевої ради.  

Коли утворюється ініціативна група, якщо при місцевій раді функціонує молодіжна рада?

Якщо при місцевій раді вже діє  молодіжна рада, тоді ініціативна група утворюється не пізніше ніж за 60 календарних днів до закінчення її повноважень. У такому випадку місцева рада затверджує кількісний та персональний склад ініціативної групи,  ураховуючи делегованих членів діючої молодіжної ради.

Які наступні кроки?

Далі місцева рада оприлюднює на власному офіційному веб-сайті та/або в інший прийнятний спосіб  персональний склад ініціативної групи.  Це повинно відбутися протягом п’яти робочих днів з дня її утворення.

Третій крок-  не пізніше, ніж за 45 календарних днів до проведення установчих зборів в обов’язковому порядку місцева рада оприлюднює підготовлене ініціативною групою та погоджене з нею повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів. Окрім того, у цьому повідомленні повинна міститися інформація про порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи та прізвище, ім’я, електронна адресу й номер телефону відповідальної особи.

Які документи повинна бути додані до заяви?

До заяви додаються такі документи:

- рішення про делегування для участі в установчих зборах представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу молодіжної ради;

- біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства із зазначенням його прізвища, імені, по батькові, посади, місця роботи, посади в інституті громадянського суспільства, контактної інформації;

-інформація про отримання інститутом громадянського суспільства як володільцем бази персональних даних його членів згоди делегованого таким інститутом представника на обробку його персональних даних.

Коли припиняється прийняття заяв?

За 30 календарних днів  до проведення установчих зборів припиняється прийняття заяв.

Чи  можуть відмовити представнику інституту громадянського суспільства в участі в установчих зборах?

Так, звичайно, можуть. Є такі визначені законодавством підстави для відмови:

  • невідповідність документів, поданих інститутом громадянського суспільства, вимогам цього Типового положення та положення про молодіжну раду;
  • неусунення інститутом громадянського суспільства невідповідності поданих документів у зазначеним  строк;
  • невідповідність інституту громадянського суспільства або делегованого ним представника вимогам,  які установлені у Типовому положенні;
  • недостовірність інформації, що міститься в документах, поданих для участі в установчих зборах;
  • відмова інституту громадянського суспільства від участі в установчих зборах шляхом надсилання ініціативній групі офіційного листа за підписом уповноваженої особи керівного органу такого інституту;
  • перебування інституту громадянського суспільства, який делегував свого представника для участі в установчих зборах, у процесі припинення.

Наступний крок - не пізніше ніж за три робочих дні до проведення установчих зборів оприлюднюється список кандидатів до складу молодіжної ради, які братимуть участь в установчих зборах, та список представників інститутів громадянського суспільства, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови, інформація про результати діяльності інститутів громадянського суспільства за останній рік, біографічні довідки делегованих ними представників, а також уточнена інформація про дату, час та місце проведення установчих зборів, погоджена з місцевою радою.

Хто веде установчі збори молодіжної ради?

Збори веде голова, який обраний на установчих зборах, а протокол веде секретар установчих зборів.  На цьому ж засіданні обирається новий склад молодіжної ради, якщо така уже попередньо існувала. Рішення установчих зборів оформляється протоколом. Він повинен бути складений протягом трьох робочих днів з часу проведення установчих зборів. Цей документ підписується головою та секретарем установчих зборів і подається місцевій раді, яка оприлюднює його.

І останній крок: місцева рада на підставі протоколу установчих зборів затверджує склад молодіжної ради і оприлюднює його. Це повинно бути зроблено  протягом трьох робочих днів з моменту затвердження.

Яким документом урегульовується діяльність молодіжної ради?

Молодіжна рада діє, керуючись положенням. При його розробці обов’язково до уваги береться Типове положення.

Хто затверджує положення про молодіжну раду?

Положення про молодіжну раду погоджується з відповідною місцевою радою та затверджується на установчих зборах молодіжної ради.

Ми продовжимо розмову із Марією Николаїшин щодо існуючих інструментів місцевої демократії.

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь