Як запобігти поліомієліту

Дата: 10.02.2022 14:21
Кількість переглядів: 3343

Поліомієліт - небезпечне вірусне захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть. Часто носії поліо не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень.

Для поліомієліту характерний фекально-оральний шлях передачі вірусу. Однак лікарі не відмовляються від такої думки, що хвороба також може передатися повітряно-крапельним шляхом.

Необхідно відзначити стійкість даного вірусу. У фекаліях він може зберігати свою активність більше 4 місяців, також тривалий термін виживання на овочах, і у воді.

Причиною поширення збудника хвороби можуть стати стічні води, де вірус активізується протягом цілого року. Причому, не завжди спеціальні обробки дозволяють повністю усунути вогнища збудників. Також як розповсюджувачів можна розглядати мух, харчові продукти і воду. Тут кожен житель, особливо дитина, повинні дотримуватися норм гігієни, фільтрувати воду, мити продукти, щоб трохи знизити ризик зараження.

  Інкубаційний період – 5-12 днів. Вірус поліомієліту проникає в кишечник, розмножується на слизових кишечника, потім проникає в кишкові лімфовузли і з них в кров. Після цього він проникає в усі органи і системи, переважно в спинний мозок. Вірус поліомієліту здатний проникати і в головний мозок.

Захворювання починається з проносу, оскільки первинно вірус локалізується в кишечнику. Характерні симптоми паралітичної форми (1-5% від усіх випадків) поліомієліту – поява спочатку "млявих" (слабкість і біль у м'язах), і більш важких "напружених" паралічів (ущільнення і напруженість м'язів при відсутності можливості управляти ними).

    У 30% випадків поліомієліт закінчується залишковими паралічами з атрофією м'язів, у 30% – з більш легкими ускладненнями. Повне одужання від паралітичної форми без наслідків настає в 30% випадків і в 10% випадків (при ураженні дихальної системи) – смерть.До перших ознак розвитку даної хвороби можна віднести кашель, рідкий стілець, нежить і нудоту. У деяких випадках відзначається різке підвищення температури, хворий скаржиться на озноб і слабкість. На жаль, ці симптоми не дозволяють хворому визначити всю серйозність ситуації. Через пару днів до цих показань додається параліч м'язів.

Поліомієліт - найнебезпечніше захворювання. І найжахливіше те, що хвороба може вразити маленьких дітей. Саме важливе і відповідальне, що можуть зробити батьки, з метою профілактики поліомієліту, забезпечити своєчасну вакцинацію. На жаль, не всі батьки позитивно ставляться до проведення щеплень, але тільки так можна гарантувати здоров'я своєї дитини. Поліомієліт загрожує величезній кількості невакцинованих та не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення.  Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Вакцини якісні, тобто зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

  Закликаю батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям. Якщо є порушення календаря щеплень або пропущені вакцинації, потрібно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення”, Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ)

Вакцинація  розпочалась з лютого 2022 року. Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ). 

    Що стосується загальних профілактичних заходів, то варто захистити себе і своїх дітей від купання в сумнівних водоймах. Збудники хвороби також можуть бути в молоці, тому варто вживати тільки пастеризоване або кип'ячене молоко. Постарайтеся захистити продукти харчування від мух. Часом ці нешкідливі, але дуже настирливі істоти, можуть принести в будинок найнебезпечніше захворювання. Необхідно дотримуватись  правил особистої гігієни. При симптомах поліомієліту не варто сидіти вдома, тим самим хворий наражає на небезпеку зараження своїх рідних. Необхідна негайна госпіталізація.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь