Пошук

Документування воєнних злочинів – необхідність сьогодення

Дата: 05.05.2022 14:31
Кількість переглядів: 917

Нещодавно в онлайн форматі відбувся круглий стіл на тему: «Формування механізмів взаємодії з метою документування воєнних злочинів, свідками яких чи потерпілими є діти». Учасниками цього заходу були працівники соціальних інституцій, які працюють із дітьми.  

Відкрила захід директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин, яка розповіла про те, що є спільна ініціатива Офісу Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим щодо необхідності  документування злочинів, які здійснені державою-агресором.

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно залучаються до співпраці з прокурорами  для збору відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів на території України від 24 лютого 2022 року. Діти також є потерпілими внаслідок воєнних злочинів.Тому є потреба фіксувати і їхні свідчення. А це дуже відповідальна робота прокурора, який уповноважений державою фіксувати злочини, скоєні державою агресором. Деколи для цього залучаються психологи, які працюють з дітьми та допомагають дитині розповісти про те, що вона бачила.

Детальніше про способи відібрання свідчення у неповнолітніх, які стали очевидцями злочинів чи потерпілими, розповів – уповноважений працівник   прокуратури. Окрім того, він зазначив, що зібрані факти будуть використані як докази для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

Ірина Данилко – заступник начальника відділу безоплатної правової допомоги – розповіла про те, що є створена вебплатформа для ефективного збору і обробки інформації про порушення прав людини російською федерацією. Саме на цей онлайн ресурс потерпілі чи очевидці злочинів можуть самостійно завантажити усю необхідну інформацію, у тому числі фото та відеоматеріали.

Присутні на заході фахівці соціальних служб, які працюють із дітьми, зазначили, що вони у першу чергу інформуватимуть їхніх законних представників (батьків, опікунів, піклувальників, усиновителів) про можливість надати свідчення для того, щоб задокументувати воєнні злочини. А також рекомендуватимуть звернутися до Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який допомагає працівникам прокуратури збирати інформацію про такі злочини.   

          За усі злочини, скоєні проти дітей, держава - агресор повинна нести відповідальність, а це можливо лише у такому випадку, коли вони будуть ретельно зафіксовані – такий загальний висновок зробили учасники цього заходу.

Марія Николаїшин резюмувала: фіксування воєнних злочинів має триєдину мету: належним чином їх задокументувати, передати усі зібрані матеріали до суду та притягнути винуватих до відповідальності.

Інформуємо, що у разі, якщо Ви стали свідками воєнного злочину або є потерпілими, та бажаєте розповісти про це, а також для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь