Які умови перетину кордону передбачені для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування?

Дата: 09.05.2022 16:51
Кількість переглядів: 346

На це питання відповідає директор Стрийського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин. 

                        
Пані Маріє, скажіть, будь ласка, у супроводі яких осіб мають право перетинати кордон діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які поміщені, скажімо, до дитячого будинку?

Вони мають право перетинати кордон у супроводі керівника цього закладу або іншої особи, яку він на те уповноважив. До того, зазначу, що
таке правило стосується усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають або зараховані до закладів різних типів й форми власності  та  підпорядкування  на  цілодобове перебування.

За наявності яких документів мають право зараз перетинати кордон України ці діти?

Вони мають право перетинати кордон нашої держави за наявності таких документів:

     - паспорта  громадянина  України  або  свідоцтва про народження дитини;

     - наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує, про виїзд дітей за межі України;

    - письмового  погодження  про дозвіл  на  виїзд за межі України дітей. Такий документ повинен бути підписаний  головою  або  заступником голови
обласної  військової  адміністрації та засвідчений  печаткою, й погоджений
Нацсоцслужбою.  Це  погодження  може надаватися за допомогою електронних засобів зв’язку.  Наголошую, у разі, коли неможливо отримати таке погодження обласної військової  (військово-цивільної) адміністрації, тоді дозвіл на виїзд за межі  України  дітей  за  запитом  директора  закладу/установи, де проживали/перебували  діти,  надає Нацсоцслужба. Про це вона повідомляє Мінсоцполітики  протягом одного робочого дня з наданням відомостей про   дітей,   супроводжуючих   осіб/особу,   державу  остаточного перебування;

    - запрошення від  установ й  організацій   різних  типів  та  форм
власності. Причому, запрошення можуть надати лише такі заклади, які  уповноважені на здійснення заходів  щодо  прийому  та  супроводу  дітей  з  інших  країн. Такі повноваження може надати держава, де остаточно перебуватимуть діти, або  ж відповідні  органи місцевого самоврядування цієї держави. Важливо, що у цьому запрошенні  зазначається  держава  остаточного  перебування дітей,  кількість  та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде їх супроводжувати протягом усього періоду перебування  за межами України, а також повинні бути прописані гарантії щодо повернення дітей на  територію  України. 

- документи, які посвідчують особу супроводжуючих осіб та наказ на уповноваження супроводжувати цих дітей.

За наявності яких документів може здійснювати перетин кордону дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування, яка перебуває під опікою/піклуванням?

 

Така дитина може виїхати у супроводі опікуна за умови пред’явлення наступних документів: рішення про надання статусу дитині,  рішення/розпорядження про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої   копії, або ж рішення суду про встановлення опіки/піклування над дитиною (за умови, якщо дитина перебуває під опікою/піклуванням за рішенням суду), письмового  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)   адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дітей, а також документи, які посвідчують особу дитини та опікуна чи піклувальника.

А які документи слід надати при перетині кордону дитиною, яка влаштована у прийомну сім’ю?

Прийомні батьки, у сім’ю яких влаштована дитина, супроводжуючи дитину (один із них чи обидва) при перетині кордону мають надати такі документи: оригінал  договору   про влаштування   дитини  до  прийомної  сім'ї  або  його  нотаріально засвідченої копію,  письмове  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)   адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

А які документи слід надати при перетині кордону такою дитиною, яка перебуває у дитячому будинку сімейного типу ?

Батьки-вихователі під час супроводу такої дитини при перетині кордону повинні надати наступні документи:  оригінал договору  про організацію  діяльності  дитячого будинку сімейного типу  або  його  нотаріально  засвідчену  копію, письмове  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)  адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

     Зазначу, що після прибуття дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування до держави остаточного перебування  особи,  які супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного  робочого дня звернутися до консульської установи України в державі  перебування  для постановки її на тимчасовий консульський облік.

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А наразі пам’ятайте: у разі потреби звертайтеся у зручний для Вас спосіб до бюро правової допомоги:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь