Обережно, грип!

Дата: 14.12.2022 10:35
Кількість переглядів: 1198

 Сколівський відділ Стрийського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області попереджає, що стрімко зростає захворюваність на грип.

Грип – високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.  Симптоми грипу схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Для сезонного грипу притаманні раптова поява гарячки, кашель (як правило сухий), головний біль, м’язовий біль та біль у суглобах, сильне нездужання, біль в горлі та нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без будь-якої медичної допомоги. Але грип може призводити до розвитку тяжких ускладнень чи смерті у людей з підвищеним ризиком. Час між інфікуванням та захворюванням, відомий як інкубаційний період, триває близько двох днів.

Якщо з'явилися ознаки хвороби

- Залишитися вдома за перших ознак хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку, яка може виявитися смертельною для деяких з них.

- Не ходити до лікаря з найменшого приводу – у випадку грипоподібної хвороби є ризик спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей, що може мати смертельні наслідки для деяких з них. Більше того: лікарня чи поліклініка під час грипозного сезону є місцем високої вірогідності заразитися. При занепокоєнні станом свого здоров'я і високій температурі необхідно викликати лікаря додому.

- Ізолювати хворого – виділити йому окрему кімнату та посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за ним, по можливості усім триматися на відстані двох метрів від хворої людини.

- Прикривати рот і ніс під час кашлю і чхання – аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищить шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя вам і тим, хто поруч.     

  Важливо

  • Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.

  • Запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо.

  • Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.

  • Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.

  • Тепло вдягатися.

  • Кожні 2 – 3 години мити руки та обличчя з милом.

  • Використовувати одноразові рушники.

  • Кожні 3 – 4 години промивати порожнину носа та рота використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію.

  • Змащувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому.

  • Зайвий раз не торкатися руками обличчя, очей, губ, об не занести інфекцію

  • Повноцінно харчуватися.

  • При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров’я.

  • Не  займатися самолікуванням.


 Грип  не лікується  за допомогою:


 - Антибіотиків – вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не вилікує хворобу, а лише ускладнить боротьбу з іншими хворобами у майбутньому. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія, бронхіт, тощо.

- Гомеопатичних препаратів – відсутні науково обґрунтовані докази їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендуються для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі й грипу. Використання препаратів з недоведеною ефективністю в таких умовах вважається ознакою безвідповідального ставлення до життя хворих.

- Імуностимуляторів, імуномодуляторів – відсутні науково обґрунтовані докази їхньої ефективності проти вірусу грипу. Водночас їхня дія під час хвороби за певних умов може виявитися навіть шкідливою.                          .
 - Народних засобів – лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак за умов правильного використання та без зловживань народні засоби можуть застосовуватися для пом'якшення симптомів грипу.                                                             .                                                                                                                               
  Навіть   при відсутності ознак хвороби

                                                                                                                              
 - Уникати скупчень людей – задля зменшення вірогідності контактів із хворими, адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів. Це особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.                                         .
 - За необхідності користуватися одноразовими масками – щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфекційного зараження. Так, маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Людина, яка занедужала повинна використовувати маску лише в тому випадку, якщо їй доведеться перебувати серед здорових людей, які масками не захищені. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу – волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.                                              .
 - Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.                                                   .
 - Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.                                                       .
 - Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.                                              .
 - Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть бути джерелом інфекції. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик вірусного зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

У місцях масового скупчення людей запроваджується масковий режим. 
 

 

 

Бережіть себе і близьких! Дотримуйтеся правил гігієни і будьте здорові!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь