ОБЕРЕЖНО - СКАЗ!

Дата: 06.02.2024 16:42
Кількість переглядів: 84

       Протягом  останніх 2-ох років в Стрийському районі значно погіршилася епізоотична ситуація по сказу, у 2023 році на території Славської ТГ виявлено 6 випадків захворювання тварин  сказом (3 лисиці, 1 кіт і 2 собаки). Крім того, почастішали випадки покусів людей тваринами. Небезпека таких покусів  полягає у тому,  що серед цих тварин можуть бути й тварини, хворі на сказ.

       Нагадаємо, що сказ - гостра інфекційна хвороба, яка належить за міжнародною класифікацією до особливо небезпечних інфекцій, бо завжди закінчується смертю. Хворобу спричиняють віруси, які уражають центральну нервову систему теплокровних тварин і людини. Вірус сказу виділяється зі слиною хворих тварин і передається людині через укус  або ослинення шкіри, коли на ній є травми. Рідше спостерігається зараження під час знімання шкур з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

 

Основною ознакою захворювання тварини на сказ є зміни в її поведінці: в початковій стадії ( 1-2 доби) зявляється тривога, занепокоєність, лякливість. З часом переходить у збудження, агресію, бажання кусати все, що трапляється на шляху, ковтати неїстівні предмети. Через 4-5 діб зявляються паралічі, хитка хода, слинотеча, звисають вуха та хвіст, голос стає хрипким або беззвучним. Деколи сказ у тварин може протікати без стадії збудження. Тварина раптово стає дуже млявою, тихою, боїться світла, повітря, води.

 

 

   В  Україні основним джерелом збудника сказу у природі в останні десятиліття є лисиця. Тому  боротьба з вірусом сказу в природних осередках передбачає регуляцію чисельності диких тварин, особливо лисиць, на екологічно виправданому рівні. Тварин, що загинули в природі, слід обов’язково обстежувати на сказ. З метою профілактики сказу диких м’ясоїдних тварин на території  нашого району в 2014  році було проведено  

 

       Щоб не заразитися сказом необхідно:

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами,
  • негайно повідомляти фахівців ветеринарної медицини про хворих тварин або знайдені трупи лисиць;
  • не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли  покуси та інші ушкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря,
  • в разі покусу домашньою твариною, слід зясувати імя господаря та адресу. Це допоможе вам уникнути щеплення проти сказу, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;

 

      Ситуація щодо сказу тварин залишається напруженою. Причинами цього є  небажання власників домашніх тварин вакцинувати  собак і котів   проти сказу та невиконання  власниками тварин  правил утримання тварин, в результаті чого збільшується кількість безпритульних тварин.

     Ліквідація сказу  тварин цілком реальна справа за умови проведення комплексних заходів адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної медицини та органів місцевої влади спрямованих на впорядкування утримання домашніх  тварин, перш за все собак і котів, своєчасну вакцинацію, регуляцію популяції й щільності диких м’ясоїдних у природних умовах та широку інформацію населення  щодо цієї хвороби.

 

 

Закликаємо мешканців Славської ТГ , що утримують собак та котів , звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини для проведення безкоштовної вакцинації своїх улюбленців проти сказу!

 

   Закликаємо мешканців Сколівщини, що утримують собак та котів , звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини для проведення безкоштовної вакцинації своїх улюбленців проти сказу!

 

     Слід пам’ятати, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо

 

   Слід пам’ятати, що всі заходи з профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не буде розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але і за здоров'я оточуючих

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь