Делегація зі Славської громади взяла участь у вшануванні пам'яті січовиків Карпатської України.

Дата: 18.03.2024 11:54
Кількість переглядів: 78

Щороку, у третю неділю березня, ми вшановуємо героїзм січовиків Карпатської України, що були розстріляні польськими та угорськими загарбниками у далекому 1939 році.

Сьогодні на Меморіальному комплексі полеглих Героїв, що на Верецькому перевалі, відбулось покладання квітів та чин панахиди за полеглими Захисниками, у якій взяли участь представники Славської громади на чолі з Володимиром Бегою.

Довідково: 9 листопада 1938 року в Хусті засновано “Організацію народної оборони Карпатська Січ”, на чолі з Дмитром Климпушем. Січовики мали право носити військовий однострій, відзнаки та легку зброю. Окремо діяв військовий штаб. Основою для розбудови Карпатської Січі стали осередки «Пласту», «Січі» та «Просвіти». До лав Січі добровільно вступали вчителі, лікарі, службовці, студенти, гімназисти, семінаристи, робітники та демобілізовані військовослужбовці чехословацької армії. Прибули добровольці з Галичини, Волині, Буковини та Наддніпрянщини. У лютому 1939-го чисельність Карпатської Січі сягала близько 15 тис. осіб.

15 березня 1939 року в умовах остаточного розпаду Чехо-Словаччини та збройної агресії з боку Угорщини, Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю. Президентом було обрано Августина Волошина. Впродовж березня сили оборони Карпатської України провели близько 20 боїв з угорськими військовими підрозділами, які поступово захоплювали землі Закарпаття. У боях загинуло близько 1,5 тисячі українців. 18 березня 1939 року угорські війська повністю зайняли територію Карпатської України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь