Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Дата: 05.06.2018 16:01
Кількість переглядів: 2515

Фото без опису

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Частиною 4 ст. 42 Закону України від 09.07.2003 № 1058-ІУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» установлено порядок проведення перерахунку пенсій, якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії продовжує працювати. Для  проведення перерахунку працюючим пенсіонерам  необхідно було звертатись до територіальних управлінь з відповідною заявою.

Законом України від 03.10.2017  № 2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» доповнено частину 4 статті 42  Закону 1058 абзацом 5, який  передбачає, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додатко­вого звернення особи проводять пе­рерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок, набули права на про­ведення перерахунку, передбачено­го абзацами першим — третім цієї частини, на найбільш вигідних умо­вах. Порядок такого перерахунку пенсії встановлюється правлінням Пенсійного фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціаль­ного захисту населення.

Обчислюють страховий стаж, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї статті, не раніше від дня, наступного за днем, до якого обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Якщо за два роки роботи після призначення чи попереднього пере­рахунку пенсії особа набула не менш як 24 місяці страхового ста­жу, перерахунок провадиться з ура­хуванням цього страхового стажу.

Крім того, визначається, чи варто залишити той заробіток, що був під час призначення (попереднього пе­рерахунку) пенсії, чи потрібно враху­вати заробіток, який особа одержала за роботу після призначення (попе­реднього перерахунку) пенсії. При цьому заробітна плата враховується за періоди страхового стажу, зазначені ч. 1 ст. 40 Закону  1058.

При зазначеному перерахунку застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перера­хунку) пенсії. Тобто показник серед­ньої заробітної плати за 2016 — 2017 (що застосовується для призначення пенсії) не враховується.

Якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менш як 24 місяці страхового стажу, перера­хунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначен­ня (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попе­реднього перерахунку).

Заробітна плата для обчислен­ня пенсії не змінюється. Тобто за­робіток, який особа одержувала піс­ля призначення (попереднього пере­рахунку) пенсії, в такому випадку не враховується.

Приклад 1. Особі призначено пенсію в березні 2015 (стаж зараховано до 28 лютого 2015). Піс­ля призначення пенсії працював з перервами, за перерахунком пенсії до органів Пенсійного фонду не звертався. Страховий стаж на 1 бе­резня 2018 р. з урахуванням дора­хованих 30 місяців (за даними реєст­ру застрахованих осіб Державного ре­єстру загальнообов’язкового дер­жавного соціального страхування) становив 41 рік і 5 місяців (кое­фіцієнт страхового стажу з урахуван­ням вартості одного року страхового стажу (1%) — 0,41417).

Можливі такі варіанти пере­рахунку:

1. З врахуванням  страхового стажу, заробіток не змінюючи;

2. З врахуванням стажу та заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 черв­ня 2000 незалежно від перерв та за весь період страхового стажу піс­ля 1 липня 2000 р. із застосуванням показника середньої заробітної пла­ти (доходу), який враховувався під час перерахунку пенсії з 1 жовтня 2017       (3764,40 грн);

3. З врахуванням стажу  та із заробітної плати за весь період страхового стажу піс­ля 1 липня 2000 із застосуванням показника середньої заробітної пла­ти (доходу), який ураховувався під час перерахунку пенсії з 1 жовтня 2017 (3764,40 грн), без  заробітку за 60 місяців до 1 липня 2000 року.

Обирається найбільш вигідний варіант. В більшості випадків після призначен­ня пенсії особа працює з меншим за­робітком, ніж той, з якого було ви­значено розмір пенсії. Тому ,враховувати цей заробіток недоціль­но, оскільки зменшується його кое­фіцієнт. У такому разі донараховується лише страховий стаж, набутий після призначення (попереднього перера­хунку) пенсії. Заробіток залишається без змін.

Тобто для того, щоб розмір пенсії в результаті проведеного перерахунку суттєво збільшився, потрібно, щоб після призначення пенсії особа пра­цювала з вищим заробітком, ніж той, з якого визначено розмір її пенсії.

Отже, чим вищий заробіток одер­жує особа, тим на більший розмір пенсії вона може розраховувати.

Приклад 2. Після призначення пен­сії у грудні 2012 року  чоловік два роки працював й одержував заробітну плату на рівні мінімальної та меншу від мінімальної.

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону 1058 страховий стаж — це період (строк), упродовж якого особа підлягає за­гальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менш ніж мінімальний стра­ховий внесок.

Два роки після призначення пенсії вже сплинуло, але набутий страховий стаж менш як 24 місяці. Урахову­ючи норми ч. 4 ст. 42 Закону 1058, у цьому разі можливий лише один варіант перерахунку — з ураху­ванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, та заробіт­ної плати, з якої її було призначено.

Якщо пенсіонер, який продовжу­вав працювати, набув стажу, достат­нього для обчислення пенсії в міні­мальному розмірі відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону 1058 (на рівні про­житкового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб — за 35 ро­ків страхового стажу для чоловіків чи 30 років страхового стажу для жінок) чи набув права на мінімальну пенсію як шахтар, за його заявою прово­диться відповідний перерахунок пен­сії незалежно від того, скільки ча­су минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо пе­рераховано) пенсію.

Наприклад, пенсію за віком чолові­кові призначили в лютому 2017 страховому стажі — 34 роки (зарахо­вано до  31 січня  2017 року).   У  лютому  2018 року страховий стаж цього чолові­ка становив 35 років (до січня 2018 року включно).

На 1 березня 2018 року цей чоловік не набув права на проведення автоматичного перерахунку пенсії, який проводиться з 1 квітня року, оскільки не пройшло двох років після призна­чення йому пенсії. Для проведення перерахунку пенсії йому потрібно звернутися до територіального управління фонду з відповідною за­явою. При цьому буде враховано на­бутий після призначення пенсії стра­ховий стаж, а заробіток залишиться без змін.

За умови звернення до територі­ального управління Фонду будуть перераховуватися пенсії і тим працю­ючим пенсіонерам, які на 1 березня 2018 року не набули права на прове­дення автоматичного перерахунку пенсії.

Наприклад, пенсію призначили у травні 2016 року при страховому стажі — 35 років (зараховано до 30 квітня 2016 року).

На 1 березня 2018  не пройшло двох років після призначення пенсії, тому підстави для автоматичного пе­рерахунку пенсії відсутні. Перераху­нок пенсії буде проведено за звер­ненням пенсіонера до територіаль­ного управління з відповідною за­явою (після спливу 24 місяців почи­наючи з травня 2016 року).

В обох випадках перерахунок буде проведено зі строків, установлених ст. 45 Закону 1058 (з першого чис­ла місяця, в якому пенсіонер звер­нувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма потрібними документами подано ним до 15 чис­ла включно, і з першого числа на­ступного місяця, якщо заяву з усіма потрібними документами подано ним після 15 числа).

Якщо пенсіонер за віком на пільгових умовах після при­значення пенсії не працював, а наприклад, до­глядав за престарілою особою, а відтак підлягав загальнообов’яз­ковому державному пенсійному страхуванню, оскільки в управлін­ні соцзахисту одержував відпо­відну компенсацію, то така особа права на перерахунок пенсії не мати­ме, оскільки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії не продовжувала працювати.

Начальник відділу з питань призначення

та перерахунків пенсій №23 управління

застосування пенсійного законодавства

ГУПФУ у Львівській області                                                               Оксана Драга


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь