Пошук

Легенда про походження назви селища Славсько

Дата: 04.05.2020 10:59
Кількість переглядів: 1264

Мальовниче селище Славсько, крім неймовірних краєвидів, має цікаву історію. Ось одна з легенд про походження назви селища.

Давно-давно, ще коли була Київська держава, це сталося. Помер розумний князь Володимир, за якого Київська Русь досягла найбільшої могутності, а між його синами почалася братовбивча, проклята народом ворожнеча і війна.
Розпочав її Святополк, прозваний Окаянним. Він вбив братів Бориса і Гліба, а тоді вирішив розправитись із Святославом. Дізнавшись про заміри жорстокого брата, Святослав вирішив утекти через Карпати в Угорщину, і одразу за ним в погоню Святополк послав загін найманих убивць. Останній, смертельний бій між невеличкою дружиною Святослава з найманими вбивцями Святополка відбувся в Карпатах, неподалік від того місця, де в річку Опір впадає річка Орява.
Тут і загинув Святослав – син Володимира, і відтоді це місце стало називатися Святослав. А ті кілька поранених, втомлених дружинників, що залишились живими після смерті їхнього князя Святослава, боячись переслідування лютого Святополка, вже не повертались у свої рідні місця, а пішли вверх проти течії Опору, і на тому місці, де в Опір впадає річка Славка, побудували собі хатинки. Так виникло перше поселення на місці Славська. А що дружинників всі знали як хоробрих, уславлених у багатьох походах та битвах воїнів, то й їхнє поселення назвали Славним, а згодом від цієї назви утворилась нинішня назва –Славсько.

Історичні джерела підтверджують, що територія Славського була заселена ще з Х ст. Про це свідчать археологічні знахідки крем'яних знарядь праці епохи неоліту. Перша документальна згадка про Славсько відноситься до 1483 року у записках Перемиського земського суду, у яких йдеться про поміщика з Криниці Іванка, який передає своїй дружині Марусі право на половину майна в Криниці і Славському.

 Легенди Карпат - Львів:Апріорі, 2010.-144с.іл.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь