ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ КНП «СЛАВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ» ТА ВИЗНАЧЕННЯ МАРШРУТУ ПАЦІЄНТІВ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19

Дата: 14.08.2020 09:35
Кількість переглядів: 2744

Головний лікар КНП «Славська міська лікарня» Оксана Зенинець розповідає про організацію роботи лікарні під час пандемії.

Перш за все, хотіла б нагадати всім жителям Славської ОТГ, про те що під час реформи первинної ланки медицини всі мали можливість обрати свого сімейного лікаря без територіальної прив’язки, змінити його чи розірвати декларацію про медичне обслуговування і обрати іншого лікаря.

Наступне, про що наголошую, - найбільший ризик, де можна зустрітися з коронавірусом, - це лікарні. Саме тому з початку епідемії вхід в КНП «Славська міська лікарня» зачинено, а в стаціонарне відділення лікарні приймають тільки важкохворих. Зараз сюди госпіталізують тільки ургентних хворих при невідкладних станах. Усіх пацієнтів тестують на COVID-19. Аби максимально обмежити контакт з потенційно хворими на коронавірус, розмежували потік пацієнтів інфекційного та неінфекційного генезу.

Фактично, робота лікарні розділена на декілька точок - спеціальний намет для проведення температурного скринінгу та медичних маніпуляцій особам з підозрою на COVID-19 біля запасного входу у лікарню; лабораторія для забору біологічного матеріалу; стаціонарне відділення з хворими на серцево-судинні патології та ендокринні захворювання (зокрема, цукровий діабет); поліклінічне відділення для надання допомоги ургентним хворим; лікарська амбулаторія з сімейними лікарями для роботи з пацієнтами, які уклали декларації.

Саме тому, у випадку захворювання Вам найперше необхідно зателефонувати своєму сімейному лікарю, який складе для Вас план лікування, призначить, за необхідності, проведення медичних маніпуляцій (в/в, в/м ін’єкції чи в/в інфузії (крапельниці) та скерує подальші Ваші дії. Сімейний лікар визначає ґенезу захворювання (інфекційне/неінфекційне) і складає маршрут для пацієнтів, де визначено якого саме лікування потребує пацієнт (амбулаторне чи стаціонарне), в який лікувальний заклад необхідно звернутися пацієнту (спеціалізований, інфекційну лікарню чи загального профілю).

Згідно із Стандартом МОЗ Амбулаторно-поліклінічна допомога пацієнтам з підозрою на COVID-19, пацієнтів з легкою формою захворювання (невисока гарячка (до 38°С), сухий кашель без ознак дихальної недостатності, відсутність шлунково-кишкових проявів та сплутаної свідомості), які не відносяться до груп ризику розвитку ускладнень (тяжкі хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи; ниркова недостатність, ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання, нудота, блювання, діарея, первинний і вторинний імунодефіцити, сплутаність свідомості, тощо); а також одужуючих пацієнтів, які не потребують цілодобового нагляду, рекомендується лікувати амбулаторно (в домашніх умовах). Рішення стосовно медичної допомоги в амбулаторно-поліклінічних умовах приймає лікар з надання первинної медичної допомоги після клінічної оцінки стану пацієнта та оцінки безпеки домашнього середовища пацієнта, шляхом проведення опитування.

Госпіталізація за клінічними критеріями показана хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 при: стані середньої тяжкості і тяжкому – ознаки пневмонії та/або дихальної недостатності, наявність клініко-лабораторних даних сепсису та/або септичного шоку пацієнти, незалежно від тяжкості стану, які відносяться до групи ризику розвитку ускладнень: тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність, аутоімунні захворювання, тяжкі алергічні хвороби, цереброваскулярні захворювання в стадії декомпенсації), онкологічні захворювання; пацієнти незалежно від тяжкості стану, в яких відзначається підвищення температури вище 38 °С, що погано піддається корекції (тимчасове, не більше ніж на 1-1,5 години зниження на тлі прийому жарознижуючих препаратів з наступним її підвищенням) (Стандарт 3. Стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19).

Таким чином, лікування пацієнтів з діагнозом COVID-19 відбувається у спеціально визначених закладах охорони здоров’я та (або) амбулаторно (в домашніх умовах) відповідно до стану здоров’я хворого та наявних ризиків. Лікування пацієнтів у будь-яких закладах охорони здоров’я на їх вибір чи обрання бажаного лікуючого лікаря у даному випадку обмежене.

Тому, будь ласка, дотримуйтесь рекомендацій свого сімейного лікаря, виконуйте призначення та будьте здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь