Пошук

Про основні аспекти земельної реформи в Україні

Дата: 12.02.2021 15:33
Кількість переглядів: 2620

Однією із важливих новел у правовому полі земельних відносин у 2020 році є Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». З моменту його прийняття зріс попит читачів на отримання достовірної інформації про ключові умови, на основі яких має відкритися ринок землі в Україні. Саме сьогодні деяку завісу цієї новизни відкриває для нас  Андрій Турчинський  -  головний спеціаліст Жидачівського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пане Андрію, скажіть будь ласка,  Закон України, про який ми згадали уже діє сьогодні?

Ні, він набирає чинності з 1 липня 2021 року. Звертаю увагу, що цим Законом унесені зміни до багатьох законодавчих актів України, зокрема, до Земельного кодексу України, до Закону України «Про нотаріат», до Закону України «про державний земельний кадастр», Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Хто ж зможе набути право власності на  земельну ділянку сільськогосподарського призначення?

Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть:
- громадяни України;
- юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;
- територіальні громади;
- держава.

       Звертаю увагу, що банки зможуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

А як щодо продажу земельних ділянок іноземцям?

Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Але ця норма може  втратити чинність за умови та з дня схвалення на референдумі відповідного рішення.

То ж скільки землі можна буде купити?

Встановлено обмеження: загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина або юридичної особи не може перевищувати 10 000 гектарів. При цьому, якщо громадянину належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або на окремі акції, паї, вважається, що йому крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки загальною площею, що дорівнює площі у власності юридичної особи, учасником якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи. Звертаю увагу, що до 1 січня 2024 року громадяни України зможуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га.

Чи є обмеження щодо суб’єктів, які не зможуть придбати земельні ділянки сільськогосподарського призначення?

Зазначу, що за будь-яких умов забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення:

1) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, - на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), і які розташовані ближче 50 кілометрів від державного кордону України (крім державного кордону України, який проходить по морю);

2) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом;

3) особами, які належать або належали до терористичних організацій;

4) юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є іноземні держави;

5) юридичними особами, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника (контролера);

6) юридичними особами, бенефіціарні власники (контролери) яких зареєстровані в офшорних зонах;

7) фізичними та юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції);

8) юридичними особами, створеним за законодавством України, що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

А, які землі заборонено продавати?

         Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності забороняється.

         Забороняється також відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину.

Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій у сфері земельних правовідносин. Консультація надана у рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

 

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

*зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги).

* надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки: https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

*надіславши листа на адресу електронної пошти: е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)

*завітавши до бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою:                 м. Сколе, вул. Чайківського, 6

*Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь