Що входить в обов'язки поліцейського офіцера громади

Дата: 19.02.2021 11:49
Кількість переглядів: 12193

У більшості мешканців нашої громади сформувався стереотип, щодо часу роботи Поліцейських Офіцерів Громади. Багато хто вважає, що поліцейський повинен знаходитись на території обслуговування 24/7 та мчати до бабусі, яка самостійно не може нарізати собі хліба по першому дзвінку. Це не зовсім так. Про це детальніше розповідає капітан поліції Ярмоліч Роман – поліцейський офіцер Славської громади:

«Згідно зі статтею 12 Закону України про Національну Поліцію, поліція справді забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Але НЕ поліцейський. Згідно з Кодексом законів про працю України, для поліцейського офіцера громади встановлюється п’ятиденний робочий графік, при якому нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Жодна людина фізично не може працювати 24/7. Тому органами поліції створена гаряча лінія 102, групи реагування патрульної поліції (надалі ГРПП), добові наряди Слідчо-Оперативних груп для реагування на звернення громадян цілодобово.

Отож, які обов’язки виконує офіцер громади під час несення служби

1) здійснення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання вчиненню кримінальних та інших правопорушень;

Це може бути: патрулювання; бесіди з мешканцями; проведення тематичних лекцій для навчальних та трудових колективів; адміністративний нагляд за особами, які звільнилися з місць позбавлення волі.

2) виявлення причин та умов, що призводять до вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, ужиття у межах компетенції заходів для їх усунення;

Подання запитів та пропозицій до органів влади, щодо можливості усунення таких причин та умов, є основним інструментом виконання цього обов’язку.

3) ужиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення;

Безпосереднє реагування на вчинення правопорушень, його припинення, затримання порушника, надання домедичної допомоги постраждалим.

4) здійснення своєчасного реагування на раніше подані заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події;

Це є основна рутинна робота Поліцейського Офіцера Громади, яка займає 80% часу. Розгляд заяв, які були подані громадянами самому поліцейському, у відділку поліції, чи працівнику ГРПП. Збір матеріалів (пояснень, доказів, довідок і т.д.) для передачі їх на розгляд суду, або іншого компетентного органу.

5) у випадках, визначених законом, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, прийняття рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечення їх виконання;

Поліцейський у визначених законом випадках, спираючись на раніше зібрані матеріали, може самостійно накладати стягнення на громадян порушників.

6) ужиття заходів для запобігання та протидії домашньому насильству і його припинення;

Поліцейський на основі заяв осіб, або ж на основі власних спостережень, якщо вважає, що життю чи здоров’ю потерпілої особи є загроза, має право видати кривдникові Терміновий Заборонний Припис. В цьому приписі кривдникові може бути заборонено спілкуватися, наближатися до потерпілої особи. А у крайніх випадках, може бути заборонено з’являтися у місці спільного проживання терміном до 10 днів.

7) здійснення контролю за дотриманням правил дорожнього руху його учасниками та правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі;

ПОГ на основі ЗУ Про Дорожній Рух та ст. 35 ЗУ Про Національну Поліцію має право зупиняти транспортні засоби, перевіряти документи осіб які в ньому знаходяться, а також розглядати адміністративні справи про порушення правил дорожнього руху.

8) ужиття всіх можливих заходів для надання невідкладної, зокрема домедичної та медичної, допомоги особам, які постраждали внаслідок кримінальних чи адміністративних правопорушень, нещасних випадків, особам, які опинилися в ситуації, небезпечній для їхнього життя чи здоров’я, а також особам, які постраждали від торгівлі людьми;

Кожен ПОГ під час свого навчання, в обов’язковому порядку проходить курси екстреної медичної допомоги, та має необхідні знання і навички, які допомагають врятувати людське життя в разі загрози.

9) участь у межах повноважень, передбачених законом, у здійсненні заходів, спрямованих на соціальну адаптацію осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі;

І на останок. Якщо, у вас чи у ваших знайомих сталася надзвичайна подія, ви завжди можете телефонувати поліцейським офіцерам нашої громади у будь-який день та час. Це не означає, що вони обов’язково миттю прибудуть на місце події, але це значить, що ви 100% отримаєте необхідну допомогу.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь