Цивільна правоздатність та цивільна дієздатність фізичної особи

Дата: 25.02.2021 11:31
Кількість переглядів: 52625

На прохання наших читачів Марія Николаїшин -  директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги -охарактеризує  поняття: «цивільна правоздатність» та «цивільна дієздатність» фізичної особи.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, що таке цивільна правоздатність фізичної особи?

У частині першій статті 25 Цивільного кодексу України, визначено, що циивільна правоздатність – це здатність фізичної особи мати цивільні права та обов'язки.

Хто ж є фізичною особою?

Фізична особа – це людина як учасник цивільних відносин.

Коли виникає цивільна правоздатність фізичної особи?

У момент народження фізичної особи виникає її цивільна правоздатність. Цікаво, що інтереси зачатої, але ще не народженої дитини охороняються у випадках, встановлених законом. Звертаю увагу, що здатність мати окремі цивільні права та обов'язки, може пов'язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку у випадках, встановлених законом.

А чи існують умови, за яких може припинитися цивільна правоздатність фізичної особи?

Єдиною умовою для припинення цивільної правоздатності фізичної особи є її  смерть.

Розкажіть будь ласка про обсяг цивільної правоздатності фізичної особи.

Спочатку зазначу, що усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов'язки. Кожна фізична особа має усі особисті немайнові та майнові права, які передбачені законодавством.  Важливо, що фізична особа здатна також мати інші цивільні права, що не встановлені Конституцією України, Цивільним кодексом України, іншими законами, якщо вони не суперечать законодавству України та моральним засадам нашого суспільства. Разом з тим, фізична особа як учасник цивільних відносин здатна мати й обов'язки.

А що є цивільною дієздатністю фізичної особи?

Цивільна дієздатність фізичної особи це:

  • здатність фізичної особи своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати;
  • здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати;
  • нести відповідальність у разі невиконання цивільних обов’язків.

Пропоную розглянути види цивільної дієздатності фізичної особи.

Вагому роль в окресленні певного виду цивільної дієздатності фізичної особи відіграє її вік. Виходячи з цього, визначено три види цивільної дієздатності фізичної особи:

  • часткова цивільна;
  • неповна цивільна дієздатність фізичної особи;
  • повна цивільна дієздатність.

Часткову  цивільну дієздатність має фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років. Це малолітня особа, яка має такі права:

  •  самостійно вчиняти дрібні побутові правочини. Причому, цей правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість; 
  •  здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Зауважую, що малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду.

Неповну цивільну дієздатність має фізична особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Це неповнолітня особа, яка має такі права: 

-  самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;

- самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

-  бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи; 

- самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом,  внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку);

       - а також права, передбачені для малолітньої особи, які описані вище: самостійно вчиняти дрібні побутові правочини та здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Наголошую, що неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників. Звертаю увагу, що необхідна згода органу опіки та піклування й батьків (усиновлювачів) або піклувальника на розпоряджатися грошовими коштами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім'я, а також на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна. Причому, що згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника повинна бути письмовою й нотаріально посвідченою. 

Цікаво, що за наявності достатніх підстав суд може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права. Це можливе за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування. Якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття, тоді суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права.

          Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття). Окрім того, у разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, така особа набуває повної цивільної дієздатності. Тоді повна цивільна дієздатність настає з моменту реєстрації шлюбу. Зазначу, що набута нею повна цивільна дієздатність зберігається і у разі ж припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття. Повна цивільна дієздатність, набута неповнолітньою особою, зберігається й у разі визнання шлюбу недійсним з підстав, не пов'язаних з протиправною поведінкою цієї  особи.

За яких ще умов можливе надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі?

 Повну цивільну дієздатність неповнолітній особі, яка досягла шістнадцяти років може бути надано фізичній особі, яка працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини. Здійснюється надання повної цивільної дієздатності за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду. Надана цій особі повна цивільна дієздатність зберігається у разі припинення трудового договору.

Також повна цивільна дієздатність може бути надана неповнолітній особі, яка досягла шістнадцяти років і бажає займатися підприємницькою діяльністю. Така особа може бути зареєстрована як підприємець за умови наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. Надана цій особі повна цивільна дієздатність зберігається у разі припинення фізичною особою підприємницької діяльності.

 

Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

  • Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сколе,                                           вул. Чайківського, 6.
  • зателефонувавши: 066 682 52 40 (Сколівське бюро правової допомоги), на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:
  • https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/
  • надіславши листа на адресу електронної пошти:
  • е-mail skole@legalaid.lviv.ua (Сколівське бюро правової допомоги)
  • Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:
  • https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь