Не пали суху траву!

Дата: 19.04.2021 10:01
Кількість переглядів: 785

Щорічно підпали сухої трави нерідко перетворюються в стихійне лихо. Іноді трава випалюється навмисно сільськогосподарськими організаціями для очищення полів від небажаних залишків рослинності, але набагато частіше причиною загоряння трави стає недбалість, необережність, а то і хуліганство дорослих людей, у яких «вистачає розуму» викинути непогашений недопалок з вікна автомобіля, залишити непогашеним багаття після пікніка, а то і почати випалювання трави просто так. Нерідко запалений сірник в траву кидають діти, заради забави зовсім не турбуючись про наслідки.

Так, статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі по тексту – КУпАП), за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, передбачено накладення штрафу на громадян – від 3060 до 6120 гривень, і на посадових осіб – від 15300 до 21420 гривень.

Вищезазначені дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян – від 6120 до 12240, і на посадових осіб – від 21420 до 30600 гривень.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах, передбачена адміністративна відповідальність, визначена статтею 77 КУпАП у виді штрафу, який може бути накладений на громадян у розмірі від 1530 до 4590 грн., а на посадових осіб від 4590 до 15300 грн.

Статтею 78 КУпАП, за викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади або недодержання вимог, передбачених наданим дозволом, інші порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря або перевищення технологічних нормативів допустимого викиду забруднюючих речовин та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел під час експлуатації технологічного устаткування, споруд і об’єктів, передбачено накладення адміністративного штрафу в розмірі від 85 до 136 гривень.

Окрім того, за різного роду діяння паліїв може наступати відповідальність, передбачена Кримінальним кодексом України.

Так, відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, передбачена кримінальна відповідальність у виді штрафу в розмірі від 91800 до 153000 грн., або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Згідно статті 241 Кримінального кодексу України, діяння, які полягають у забрудненні або іншій зміні природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля, – караються штрафом від 30600 до 61200 гривень, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Шановні громадяни! Варто пам’ятати про вищезазначені обмеження закону, і дотримуватись їх! Бережімо і поважаймо один одного та навколишнє середовище! Дбаймо про природу разом, і тоді вона подбає про нас!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь