Славська громада

Львівська область, Стрийський район

Харчові отруєння (токсикоінфекції): симптоми, лікування, профілактика

Дата: 15.09.2021 10:59
Кількість переглядів: 3889

Що таке харчове отруєння й що з ним робити?

Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає в дітей. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі неприємності. І, звичайно, – як уникнути отруєння в майбутньому.

Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.

Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.

Які продукти становлять ризик харчового отруєння?

Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках.

    • Особливо небезпечним є отруєння рибними продуктами.
    • сире або недоварене м’ясо або птиця;
    • непастеризовані молочні продукти;
    • сирі молюски, риба, морепродукти;
    • немиті фрукти та овочі.

 Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і кілька. Зрозуміло, якщо вони вживали ті ж продукти.

 

                   Симптоми харчового отруєння

З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного (називати його інкубаційним не зовсім коректно) періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.

     Коли потрібно з отруєнням звертатися до лікаря?

Більшість хворих (або постраждалих) на харчове отруєння, до лікарів не звертаються, тому що описані вище ознаки протікають легко, ігноруються. І самі проходять протягом 1-3 днів.

Нудота і блювання – постійні супутники харчового отруєння

Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.

Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо:

      • - біль в животі;
      • - багаторазовий рідкий стілець, пронос;
      • - підвищення температури тіла;
      • - втрата апетиту;
      • - нудота;
      • - блювота, котра часто приносить полегшення;
      • - слабкість і втома.
        •  - має місце темно-бордовий чи чорний стілець, або в калі значна домішка крові;
        • - блювота кров’ю;
        • - розлади дихання;
        • - сильний біль у животі або спазми в животі;
        • - двоїться в очах, паморочиться голова, порушена координація, управління м’язами;
        • - сильне зневоднення;
        • - проблеми з ковтанням;
        • - відчуття сильного серцебиття або перебоїв у роботі серця;

(причиною харчового отруєння з великою ймовірністю стала риба чи морепродукти)

Зневоднення - дуже серйозний розлад, який при отруєннях виникає внаслідок блювання і проносу.

 Ще симптом – відсутність сліз, коли людина плаче. Може бути актуальним, у разі, якщо хворіє маленька дитина.

Для корекції легкого зневоднення необхідно пити чисту воду дрібними ковтками, невеликими порціями (щоби не спровокувати блювоту), але часто – кожні 20-30 хвилин. Можна соки з водою, газовані напої без барвників.

Солодка газована вода, кава й чай можуть посилити дефіцит вологи в організмі.

Хорошою альтернативою є розчини для пероральної регідратації (“Регідрон”), у яких містяться солі й електроліти в необхідній людині кількості.

                             Лікування харчових отруєнь

Більшість випадків харчового отруєння протікають легко й самі собою проходять через кілька днів. На цей період найважливіше – підтримати організм і компенсувати нестачу рідини, електролітів, які організм втрачає з частим рідким стільцем і блювотою.

Поки не пройде діарея, необхідно відмовитися від молочних продуктів і твердої, важкої їжі. З настанням поліпшення, можна поступово повертатися до звичного раціону. Починаючи з м’якої їжі: банани, тости білого хліба, крекери, легка каша.

Гострої, смаженої їжі й молочних продуктів уникайте ще кілька тижнів.

Після харчового отруєння потрібна легка дієтаВажливо пити багато рідини, але це не має бути молоко або напої з кофеїном: просто чиста вода, натуральні соки.

 Чи є харчове отруєння серйозним захворюванням?

Так. Головний негативний чинник – зневоднення. Однак небезпеку, крім цього, становлять ще й самі бактерії.

Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Escherichia coli (E. coli, кишкова паличка), може стати причиною гемолітичного уремічного синдрому (ГУС). ГУС може викликати ниркову недостатність, особливо в людей з ослабленою імунною системою.

Чи можна запобігти або уникнути харчового отруєння?

Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це контролювати зберігання й приготування їжі. Слід дотримуватися обережності під час перекусів: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.

            Поради щодо запобігання харчових отруєнь:Мити руки, продукти й кухонне приладдя, термічна обробка й холод

Відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать  не давайте їх дітям.

І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться. Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року.

- ретельно мийте фрукти й овочі;

- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;

- часто мийте руки й посуд;

- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;

- якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;

- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;

- не використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минув;

- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;

- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;

- не їжте гриби;

- не їжте м’які сири в разі слабкого імунітету;

- обдавайте всі фрукти й овочі окропом .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь