Що таке лептоспіроз?

Дата: 25.11.2021 15:04
Кількість переглядів: 2688

Немає опису.

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре природно-осередкове інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір, характеризується поліморфізмом клінічних проявів і вираженим інтоксикаційним синдромом. Хворіють на цю недугу як люди, так і тварини.

Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів (у вигляді довготривалого носійства), а для людей зазвичай закінчується летально, особливо при пізньому зверненні по медичну допомогу.

Джерело інфекції. Основний природний резервуар лептоспірозної інфекції для людей – дикі дрібні ссавці (мишоподібні гризуни: пацюки, миші), хворі та перехворілі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії). Гризуни виділяють збудника у зовнішнє середовище (у відкриті водоймища) переважно з сечею, що призводить до зараження домашніх сільськогосподарських тварин. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до місяця, у вологому ґрунті – до трьох місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять заморожування. Миттєво гинуть у кислому середовищі, при кип’ятінні, потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфікуючих речовин.

Головним механізмом передачі збудника інфекції для людей є водний шлях. Люди заражаються лептоспірозом при купанні у закритих водоймищах; рибальстві, як в літню, так і в зимову пори року; при споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах; під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших. Хвора людина не становить небезпеки зараження для інших людей. Пряма передача інфекції від людини до людини можлива лише у разі вродженої інфекції та при вигодовуванні дитини грудним молоком. Сприйнятливість населення висока, але найчастіше хворіють чоловіки – підлітки та дорослі.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 7 до 14 днів (можливо від 2 до 30 діб). Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати час свого захворювання) з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах, попереку. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, а й триматися на ногах. Можуть спостерігатися жовтушність слизових оболонок та склери, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи, зменшення кількості сечі, кашель, симптоми ураження нервової системи – головний біль, нудота, блювота. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків з високим ризиком смерті. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходах.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей.

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях. На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – взувати гумові чоботи, одягати рукавички.

Забороняється вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ; овочі і фрукти не митими, м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин.

Якщо був  ризик інфікування та з’явились перші ознаки захворювання, а саме – підвищення температури, симптоми інтоксикації, слід негайно звертатися по медичну допомогу!

 

Інформує Сколівське управління Держпродспоживслужби у Львівській області.


« повернутися до розділу «Рекомендації міністра юстиції, БПД та державної фіскальної служби»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь