Шановні платники податків, не зволікайте та завчасно підготуйтесь до використання РРО чи ПРРО

Дата: 23.12.2021 15:49
Кількість переглядів: 3498

З 1 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб - підприємців), які під час провадження господарської діяльності зобов’язані застосовувати РРО та/або програмні РРО (далі - ПРРО). Зокрема, це стосується платників єдиного податку 2-4 груп.

Зважаючи на переваги роботи новітніх реєстраторів розрахункових операцій, число користувачів таких ПРРО динамічно зростає.

Встановлення ПРРО не вимагає фінансових витрат - програмне забезпечення надається податковою службою безкоштовно. Також швидко і простото зареєструвати ПРРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків. Тож за своїми функціональними та технічними характеристиками програмні РРО можуть повністю замінити класичний касовий апарат.

Основні переваги в застосуванні ПРРО порівняно з класичними РРО:

- суб’єкт господарювання за власним вибором та виходячи з власних потреб та фінансових можливостей обирає що йому більше підходить - РРО чи ПРРО;

- застосування ПРРО передбачає передачу даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, експлуатація ПРРО не потребує сервісного обслуговування центрами сервісного обслуговування;

- застосування будь-якого ПРРО не вимагає його сертифікації чи проходження експертиз. Єдина умова – перебування ПРРО в реєстрі ПРРО;

- ПРРО може бути встановленим на смартфон, планшет, комп’ютер чи на будь-який інший пристрій, що підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет;

- реєстрація ПРРО в контролюючому органі здійснюється в режимі онлайн без додаткових документів та лише в електронній формі;

- обмін документами між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі, що виключає будь-які контакти суб’єкта господарювання з посадовими особами ДПС;

- наявність безкоштовного програмного рішення ДПС робить застосування РРО/ПРРО фінансово доступним;

- не потребує реєстрації та ведення КОРО.

 

Більше інформації щодо ПРРО за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

За порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), відповідно до ст. 17 Закону застосовуються наступні фінансові санкції:

Проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

 

Зверніть увагу! з 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків.

  Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. 

Запрошуємо вас приєднатися: https://www.facebook.com/TaxUkraine  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

 

Одноразове добровільне декларування

триватиме до 1 вересня 2022 року

Сколівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує: одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

«Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України або за її межами, якщо вони були одержані нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року».

Під податками та зборами, які підлягали сплаті в Україні в момент нарахування або отримання  доходів, слід розуміти податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Одноразова добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі.

Подача такої декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо);

нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

автомобілі;

предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери;

інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо).

Передбачається, що об’єкти одноразового декларування належать фізичній особі-декларанту на праві власності, в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності і знаходяться на території України або за її межами станом на дату подання одноразової декларації. Тобто декларується актуальний майновий стан фізичної особи декларанта.

Об’єктами декларування не можуть бути:

активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде судове провадження;

готівка (Для цілей одноразового декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання добровільної декларації.)

активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, та відображається ним в одноразовій декларації.

Запропоновано три ставки збору:загальна ставка 5 відсотків,9 відсотків для закордонних активів,2,5 відсотки для декларування активів у вигляді ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики).

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6; 11,5; 3 відсотки відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

У разі подання одноразової декларації у період з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка збору в розмірі 7 відсотків, як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами

Сплата збору з одноразового декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата здійснюється:

першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання декларації,

другого платежу – до 1 листопада 2023 року,

третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

 

Алгоритм дій фізичних осіб для отримання інформації онлайн про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків

            Який алгоритм дій фізичної особи(далі – ФО), яка має кваліфікований електронний підпис, для направлення запиту про отримання відомостей з ДРФО – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді через меню «ЕК для громадян» "Електронного кабінету"?

Фізичній особі, яка має кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП), для направлення запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (F1301803) (далі – Запит) через меню «ЕК для громадян» Електронного кабінету необхідно:

      1. Увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. При цьому доступ до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID). Запит формується фізичними особами – платниками податків з використанням КЕП фізичної особи, отриманого у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

      2. Обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Запит про суми виплачених доходів» та натиснути кнопку «Створити».

      3. У запропонованій формі Запиту персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх.

      4. Вказати реквізити паспортного документа та зазначити період за який необхідна інформація.

     5. Після того, як всі дані внесено зберігаємо Запит.

     6. Виділити створений Запит, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП.

     7. Ще раз виділити Запит та натиснути кнопку «Відправити».

 

Слід зазначити, що переглянути відправлений Запит можливо у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» та відповідь на нього за формою F1401803 «Вiдомостi з Державного реєстру фiзичних осiб – платникiв податкiв про суми виплачених доходiв та утриманих податкiв вiдповiдь на запит у електронному виглядi» – у вкладці «Вхідні» меню Вхідні/вихідні документи».

Середня тривалість обробки Запиту складає близько 30 хвилин. При цьому Запит може бути сформований починаючи з I кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (запит формується поквартально, тому загальна кількість кварталів, яка вказується в запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів).

            Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення.

 

Витрати які включаються до складу витрат

ФОП на загальній системі оподаткування

Сколівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, а саме:

       - витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (п.п. 177.4.1 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

       - витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі – працівники), які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розд. IV ПКУ) (абзац перший п.п. 177.4.2 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

       - обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством (абзац другий п.п. 177.4.2 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

       - суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи – підприємця (крім податку на додану вартість для фізичної особи – підприємця, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості); суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою – підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця (п.п. 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

      - інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в підпунктах 177.4.1 – 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 ПКУ, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв’язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п.п. 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь