Пошук

Хімічне, бактеріологічне та токсикологічне забруднення повітря та вплив на неінфекційну захворюваність дорослого та дитячого населення

Дата: 24.01.2022 09:44
Кількість переглядів: 4255

Стан атмосферного повітря і неінфекційна захворюваність

Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища.

Існує такий вислів, що атмосферне повітря ніколи не буває чистим. Якщо взяти чистоту атмосферного повітря над рівнем океану за одиницю, то у сільських місцевостях забруднення буде - в 10 раз вище, у невеликих містах – в 35, великих містах – в 150, а у великих промислових центрах – у тисячу разів. Забруднення біосфери  відбувається різними елементами: - хімічними речовинами, твердими частинками і біологічними матеріалами, здатними заподіяти шкоду  людині та іншим живим організмам.

Науково підтверджено кореляційний зв’язок між станом забруднення атмосферного повітря та захворюваністю. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) констатує, що забруднення повітря призводить до збільшення захворюваності та смертності в світі.  За даними цієї ж організації,  забруднення атмосферного повітря є пріоритетним чинником ризику для здоров’я населення, при цьому понад 80% захворювань тією чи іншою мірою залежать від якості повітря.  Щороку в світі від забруднення повітря передчасно помирають мільйони людей. Ще кілька мільярдів щодня змушені дихати насиченим пилом та отруйними сполуками повітрям. Нині загалом близько 90 відсотків дітей проживають у містах, де повітря забруднене різними шкідливими речовинами. Виявлено, що поряд зі збільшенням концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі  спостерігалося зростання рівнів захворюваності населення, у тому числі хворобами органів дихання, систем кровообігу, хворобами алергічного походження. Виявлено сильний прямий кореляційний зв’язок між ступенем забруднення повітря пилом і загальним рівнем захворюваності дорослого населення на бронхіальну астму (r = 0,88), системи кровообігу (r = 0,91), ішeмічні хвopoби сepця (r = 0,89), на алергічний риніт (r = 0,72).  

В Україні негативного впливу атмосферних забруднень зазнає близько 17 млн. осіб, або 34% всього населення. Вади розвитку дітей у містах із  забрудненням навколишнього середовища  трапляються в 3— 4 рази частіше, ніж у відносно чистих, хвороби органів дихання реєструються удвічі частіше, загальний рівень захворюваності населення на 25—40% вищий, вищий також рівень алергічних, онкологічних, серцево-судинних, генетичних та інших захворювань.  

Забруднення повітря відбувається за рахунок природних та антропогенних джерел. До природних джерел відносяться пилові бурі, пожежі в лісах та степах, руйнування гір, та інше. Разом з тим, значно більше забруднення відбувається за рахунок діяльності людини (антропогенне). Тим більше, що до так, званих природних джерел також причетна людина. Вирубування лісів веде до руйнування гір, розорювання родючих земель до формування пустель і пилових бурь, спалювання відходів діяльності до масштабних пожеж, і т.і.

Антропогенне забруднення спричинене еволюцією людства – це розвиток промисловості: теплові електростанції, металургійні виробництва, видобуток і використання радіації, хімічна промисловість, всі види транспорту, виробничі і побутові відходи, використання хімічних засобів у сільському господарстві, побутове забруднення – опалювання будинків , приготування їжі. Склад викидів в атмосферне повітря найрізноманітніший , в залежності від джерела. Серед інгредієнтів забруднення - тисячі хімічних сполук, особливо важкі метали та оксиди, токсичні речовини та аерозолі. Різні джерела викидів можуть бути однаковими за складом і характером забруднюючих речовин. Так вуглеводні надходять у атмосферу і при спалюванні палива, і від нафтопереробної промисловості, і від газовидобувної промисловості.

Масове застосування мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин призвело до появи отрутохімікатів в атмосфері, ґрунтах і природних водах, забрудненню біогенними елементами водойм, водотоків і сільськогосподарської продукції (нітрати, пестициди і т. п.). При гірських розробках на поверхню землі витягаються мільйони тонн різноманітних, найчастіше фітотоксичних гірських порід, що утворюють терикони і відвали, що пилять і горять.     

Розвиток автомобільного транспорту призвів до зростання забруднення атмосфери  важкими металами і токсичними вуглеводнями. Атмосферу забруднюють практично всі види сучасного транспорту, кількість якого у світі постійно збільшується.

                                              Чим небезпечне забруднене повітря:

  • Через забруднене повітря щороку передчасно помирає 9 мільйонів людей в усьому світі. Воно є причиною кожного третього інсульту, раку легень та хвороб серця, повідомляє ВООЗ. Навіть якщо ви не бачите смогу, це не означає, що повітря чисте. Життя в селі теж не гарантує легкості дихання, особливо якщо там заведено опалювати вугіллям, палити сміття, картоплиння та сухе листя.
  • Забруднене повітря може містити зважені часточки, чадний газ, формальдегід, оксиди азоту, сірки, а також бензпірен, свинець. Зважені часточки діаметром менші ніж 2,5 мікрометрів (мкм) потрапляють глибоко в тканину легенів і становлять найбільший ризик. Часточки діаметром близько 10 мкм також накопичуються в тканинах. 
  • Забруднене повітря є причиною 40% смертей через ішемічну хворобу серця, 7% через пневмонію, 8% через інсульт, 6% через хронічне обструктивне захворювання легень, 7% через рак легень, і ще 32 передчасних смертей від неінфекційних хвороб. 
  • Зважені часточки та гази діють на шкіру не менше, ніж на легені, і поліциклічні ароматичні вуглеводи (бензпірен, наприклад) може потрапляти в кров через шкіру. Забруднене повітря робить шкіру старішою на вигляд та погіршує імунну відповідь. 
  • В Україні значно вищий, ніж в європейському регіоні, рівень госпіталізації людей через легеневі хвороби.
  • Забруднене повітря зменшує когнітивні здібності людей. Особливо це стає критичним в старшому віці, коли є ризик появи та прогресу нейродегенеративних захворювань. А також у дитячому віці, коли мозок активно розвивається. 
  • Через забруднене повітря більше дітей народжуються із недостатньою вагою. 
  • Тимчасове чи постійне вдихання зважених часточок повітря призводить до того, що напади астми стаються частіше, діти більше хворіють на бронхіти, а в здорових людей буває кашель чи чхання.
  • Кожен дев’ятий випадок астми в дітей стався через забруднене повітряЗабруднене повітря погіршує перебіг респіраторних хвороб, робить частішими напади астми, сприяє розвитку алергій.
  • Забруднене повітря робить вагомий внесок в кліматичні зміни, адже утримує тепло в атмосфері. Глобальне потепління — це не ходити взимку в шортах. Це втратити низинні землі, біорізноманіття, перестати вирощувати каву, кукурудзу, виноград, та хворіти на нові хвороби.

Що має робити муніципальна влада чи місцеві громади:

  • Висаджувати нові дерева, і не нівечити старі. Обирати хвойні дерева, адже вони фотосинтезують (тобто утилізують вуглекислий газ та дають кисень) цілий рік. І листя прибирати не треба. Діти, що живуть близько на зелених насаджень, більш зосереджені, і дорослі менше потерпають від тривожності і деменції
  • Висаджувати багаторічні рослини, в тому числі чагарники, на клумбах — так буде і менше видатків на закупівлю розсади, і більша біомаса рослин.
  • Прибирати вулиці від пилу і піску, в тому числі мити дороги.
  • Створити інфраструктуру для вело- та електротранспорту. Пересування велосипедом збільшує фізичну активність людей і зменшує атмосферні викиди. Головне при цьому, щоб велосипедисти не гинули під колесами авто. 
  • Зробити громадський транспорт зручним, передбачуваним і надійним. Це зменшить потребу в користуванні автомобілями. 
  • Зробити умови для сортування і переробки сміття, щоб не було стихійних звалищ і самозаймань на полігонах.
  • Влаштовувати більше пішохідних зон, вільних від транспорту. Такий підхід практикують, наприклад, в Барселоні. За оцінками, створення так званих суперкварталів збереже 700 життів щороку. 
  • Не спалювати листя восени. Це заборонено на законодавчому рівні, але не всіх це спиняє. Одна тонна спаленого листя дає 30 кілограмів токсичного газу.

Під час спалювання листя виділяються чадний газ, бензпірен, діоксин, а також багато диму зі зваженими часточками. Вологе листя погано горить і сильно димить. Спалення листя особливо небезпечне для людей з легеневими хворобами, астмою, дітям і вагітним жінкам. Навіть не все листя в місті слід прибирати.

  • Слід тримати в чистоті тротуари та землю під каштанами, щоб зменшити кількість каштанової молі. Але спалювати його не потрібно. Варто компостувати і висаджувати в той компост неїстівні рослини.

Для загальної боротьби зі змінами клімату і забрудненням повітря ви можете наступне;

  • Вимикайте освітлення і прилади, коли вони вам не потрібні.
  • Повністю завантажуйте пральну і посудомийну машинки.
  • Їздіть на роботу велосипедом, громадським транспортом, чи гуртуйтеся попутниками в автомобілі.
  • Користуйтеся гібридними чи електромобілями.
  • Компостуйте органічні рештки.
  • Озеленюйте балкони і подвір’я.
  • Сортуйте сміття і віддавайте сировину на переробку.

А також:

  • Не користуйтеся освіжувачами повітря і ароматичними куріннями
  • Не куріть вдома та на балконі. Сусідам не потрібен ваш дим та їхні хвороби через нього.
  • Викиньте зі стін килими.
  • Виведіть грибок зі стін.
  • Перевірте, чи у вас хороша вентиляція, немає протікання газу, азбесту в духовці. Замініть плиту чи хоча б духовку на електричну.
  • Придбайте зволожувач-очищувач повітря із HEPA-фільтром. На нього можете, до речі, наносити ефірні олії і покращувати запах ними, а не аерозолями. Ця порада досить дієва. Особливо, якщо у вас мала дитина, в якої сипить ніс, та батареї, які взимку неможливо регулювати. Сухе гаряче повітря шкодить слизовій носа. 
  • Просто медична маска від брудного повітря не допоможе. Китайці марнують гроші на свої засоби захисту. Потрібен респіратор, що не пропускає часточки 2,5 мкм, а в разі хімічного забруднення — з фільтром, що нейтралізує оксиди азоту і сірки. Фільтри слід міняти, а виглядає такий респіратор як у героїв серіалу Breaking Bad.

Тобто респіратор — це не стале рішення на кожен день, хоча, мабуть, варто мати його в домі.

  • А ось кімнатні рослини принципово нічого не змінять, тож тримайте їх вдома виключно заради задоволення та підтримки когнітивних здібностей, а не “очищення повітря”. 

                                         

Для збереження довкілля існують правові і організаційні основи та екологічні вимоги в галузі охорони атмосферного повітря.

Згідно із Законом України «Про охорону атмосферного повітря» державне управління в галузі охорони атмосферного повітря відповідно до закону здійснюють:

- Кабінет Міністрів України;

- центральний державну політику у сфері охорони навколишнього природного  середовища;

- центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я;

 - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

 За рахунок впровадження заходів по зменшенню  забруднення біосфери у ЄС в цілому,  порівняно з 1990-м роком кількість передчасних смертей унаслідок забруднення повітря скоротилася приблизно вдвічі. Утім, це - ще не все. Ухвалений ще 2013-го року пакет заходів передбачає подальше істотне скорочення рівня шкідливих викидів до 2030-го року.

Функціонування  системи моніторингу довкілля є невід’ємною складовою державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, спрямованої на забезпечення конституційного права громадян на безпечне середовище існування. В Україні також існує законодавча база щодо проведення моніторингу факторів навколишнього середовища. Але проведення моніторингу, на даний час, потребує суттєвої корекції та вдосконалення.

 З метою зменшення негативного антропогенного  впливу людини на біосферні процеси вже тепер необхідно вживати невідкладні заходи. Повинен бути кардинальний підхід до розв’язання проблеми забруднення навколишнього середовища – прийняття та дотримання природоохоронного законодавства;  розроблення та впровадження безвідходних та маловідходних виробництв. Підвищення вимогливості контролюючих служб та судів за дотриманням законодавства щодо негативного впливу забруднення, виявлення найбільш критичних точок, джерел негативного впливу забруднення на біосферу. Лише спільними зусиллями, за участі усіх гілок влади, підприємств, установ різних форм власності, громадських організацій і громадськості можна зменшити забруднення атмосферного повітря і зберегти чисте повітря для майбутніх поколінь.

 

Сколівське управління Держпродспоживслужби у Львівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь