Пошук

Сміттєве питання: вирішити, не можна відкласти

Дата: 31.01.2022 10:23
Кількість переглядів: 2099

Цьогоріч на нас очікує перехід на договори публічної оферти щодо послуги з вивезення сміття. Що це таке і чому громада змінює систему поводження з відходами — читайте далі.

Три роки тому з’явився закон «Про житлово-комунальні послуги». Згідно з ним органи місцевого самоврядування на конкурсних засадах визначають, хто і на яких умовах вивозить побутові відходи з населених пунктів.

Є різні форми організації такої послуги. Наприклад, через укладання прямих договорів із власниками домоволодінь і підприємцями. Але цьогоріч наша громада перейде на більш зручний спосіб роботи завдяки договорам публічної оферти (публічної пропозиції). Це не нова практика в Україні. З таким підходом уже знайомі споживачі газу та електроенергії та інших послуг. Його застосовують також і до вивезення відходів. Суть у тому, що надавач послуги пропонує всім громадянам та організаціям на території своєї діяльності дистанційно укласти з ним договори оферти. Досвід інших територіальних об’єднань України доводить, що такий підхід є досить зручним для громади і її жителів.

Третій рік поспіль Славське комунальне водоканалізаційне підприємство (КВКП) вивозить відходи у Славському, Либохорі, Верхній і Нижній Рожанках, Волосянці, Ялинкуватому й Хащовані. В інших селах громади це робить обраний на конкурсній основі підрядник — приватний підприємець. Але в обох надавачів послуги є спільна проблема: заборгованість споживачів. На території відповідальності КВКП, приміром, за неї сплачують лише 60% мешканців.

Крім того, значно здорожчало приймання сміття на Стрийському полігоні твердих побутових відходів. Цьогоріч його вартість зросла зі 180 до 700 грн за тонну! Що стосується звалища поблизу Славського, то воно не має права на існування згідно з санітарними нормами та курсом громади на створення всесезонного курорту. Тож на нього очікує ліквідація і рекультивація.

Значна заборгованість щодо оплати за вивезення сміття, здорожчання послуг Стрийського полігону ТПВ та зростання цін на паливно-мастильні матеріали сприяють тому, що КВКП залишається збитковим підприємством. Тільки 2021 року селищна рада була змушена виділити 1,2 млн грн для його підтримки. Так далі тривати не може.

Уже в березні відбудеться тендер на визначення надавача послуги з вивезення сміття у громаді. За кілька місяців договори для цього укладатимуть відповідно до публічної оферти. Селищна рада звернеться до громадян і підприємств через офіційний сайт та запропонує придбати послугу на визначених умовах. А оплату за це автоматично нараховуватимуть всім, хто зареєстрований і проживає на території Славської селищної ради.

— Попередньо зазначимо, що тариф залежатиме від об’ємів вивезеного сміття. Тому для громади сьогодні є важливою подальша робота з сортуванням відходів. Нагадаю, скло, папір та пластик потрібно залишати у спеціальних сітках біля шкіл та у громадських місцях. Його вивезенням займаються підприємці власним коштом. Далі математика досить проста. Чим більше побутових відходів буде передано на сортування, тим менше залишатиметься для вивезення, отже, підлягатиме сплаті, — коментує керівник Славського КВКП Іван Сікач.

Ольга Бондаренко

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь