Профілактика харчових отруєнь

Дата: 07.02.2022 15:41
Кількість переглядів: 4860

Харчові отруєння

Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями (тобто вони не передаються від однієї особи до другої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають унаслідок уживання отруйних рослин і тканин тварин.

Харчові отруєння виникають у виді масових спалахів зі значною кількістю захворілих або у вигляді сімейних та групових захворювань, а також поодиноких випадків.

Загальними характерними особливостями захворювань, які належать до групи харчових отруєнь, є зв’язок їх виникнення з прийомом їжі за відсутності будь-якого іншого чітко вираженого шляху поширення і своєрідний перебіг з явищами розладу з боку органів травлення і токсикозу організму. Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період, проте бувають й хронічні харчові отруєння, що пов’язані з тривалим вживанням продуктів, в яких знаходяться в невеликій кількості токсичні речовини.

Головною передумовою для виникнення харчових отруєнь мікробної природи є попереднє накопичення в їжі специфічних збудників чи токсичних продуктів їхньої життєдіяльності. Патогенна доза збудників або ентеротоксинів при цьому формується безпосередньо в харчовому продукті, тобто за межами організму людини, що визначає специфіку клініки, лабораторної діагностики, лікування, розслідування і профілактики харчових отруєнь.

В епідемічному процесі розвитку харчових отруєнь мікробної природи, як і харчових інфекцій, рушійними силами є джерело збудника, механізм його передавання та сприятливий організм людини. Проте на відміну від інфекції постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання: якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій.

Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності.

                                      

                                    Профілактика харчових отруєнь

Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм. Загалом специфічні заходи, спрямованні на запобігання харчових отруєнь зводяться до трьох напрямків: запобігання контамінації збудниками харчових продуктів, знищення збудників під час теплового оброблення їжі й запобігання їхньому розмноженню в харчових продуктах.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Сколівське відділення Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • НЕ купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, можна попросити у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуватись встановлених термінів зберігання.
  • Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Дотримуватись правил особистої гігієни:
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

 

Сколівське відділення Держпродспоживслужби попереджає, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!!!!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь