КП ЛОР "Доля" розпочало процес перепоховання радянських воїнів, які поховані у братській могилі на території Славського ЗЗСО І-ІІІ ст.

Дата: 30.11.2023 12:34
Кількість переглядів: 214

«Ми вже проводили аналогічні перепоховання у Верхньому Синьовидному та Сколе. І, як показує практика, поховання не завжди знаходиться під самим пам’ятником. За мою професійну діяльність, були випадки, коли останків не виявилося чи їхня кількість не збігалася із паспортом об’єкта, - розповідає заступник директора КП ЛОP "Доля" Володимир Харчук.

Зараз працівники КП проводять розвідку – зіставляють старі фото, досліджують територію та шари ґрунту.

Фото без опису

Хто похований?

За архівними документами військові поховання на цьому місці з’явилося в 1956 році, коли  сюди були перезахоронені останки з місць первинних поховань та споруджено пам’ятник – скульптура воїна.

Згідно з рішенням виконкому Львівської обласної ради депутатів трудящих №183 від 05.05.1972 р. пам’ятка включена до переліку об’єктів культурної спадщини як «Братська могила, у якій поховано радянських воїнів, полеглих від рук українських буржуазних націоналістів 1944-1950 р.».

У 1975 році згідно з постановою бюро Львівського обкому Компартії України й виконкому обласної Ради депутатів трудящих №80 від 23.08.1972 р. скульптура воїна замінена монументом з бюстами солдат з надписом «Воїнам визволителям».

Монумент демонтовано у 2022 році згідно з рішенням сесії Славської селищної ради від 20.04.2022 р. №1750 «Про демонтаж символіки комуністичного тоталітарного режиму

Фото без опису

Фото без опису

Якщо знайдуть останки, що тоді?

 - Ми проводимо анатомічне перепоховання - останки зачищають, описують збережені фрагменти одягу, взуття тощо, складають у труни, а далі сам процес захоронення з панахидою – розповідає Володимир.

Місце під захоронення облаштовано в урочищі Плоснина (с. Тухля).

Дані роботи виконуються на підставі рішення Славської селищної ради «Про перенесення (переміщення) пам’ятки місцевого значення – Братської могили радянських воїнів, що знаходиться в смт Славське на території Славського ЗЗСО І-ІІІ», №2522 від 10.09.2023р., дотримуючись Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізації топонімії» Нагадаємо, що дане питання обговорювалося з громадою на громадських слуханнях ще у 2021 році. Більшість присутніх погодилися з тим, що подвір‘я школи - це не найкраще місце для поховання рядянських воїнів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь