Останні штрихи декомунізації у Славській громаді

Дата: 21.06.2024 23:19
Кількість переглядів: 122

У центрі селиша Славського на подвр'ї школи фахівці обласного комунального підприємства Меморіально-пошуковий центр "Доля" ексгумували останки червоноармійців Другої світової війни. На місці поховання було виявлеано фрагменти одягу, що свідчать про захоронення радянських солдатів та офіцерів.

Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що радянська пропаганда завищила кількість поховань на меморіалі. Адже за інформацію з різних джерел у братссій могилі було поховано близько 200 осію, однак дослідники виявили - 38.

Історична довідка.
За архівними документами військові поховання на цьому місці з’явилося в 1956 році, коли сюди були перезахоронені останки з місць первинних поховань та споруджено пам’ятник – скульптура воїна.
Згідно з рішенням виконкому Львівської обласної ради депутатів трудящих №183 від 05.05.1972 р. пам’ятка включена до переліку об’єктів культурної спадщини як «Братська могила, у якій поховано радянських воїнів, полеглих від рук українських буржуазних націоналістів 1944-1950 р.».
У 1975 році згідно з постановою бюро Львівського обкому Компартії України й виконкому обласної Ради депутатів трудящих №80 від 23.08.1972 р. скульптура воїна замінена монументом з бюстами солдат з надписом «Воїнам визволителям».
Монумент демонтовано у 2022 році згідно з рішенням сесії Славської селищної ради від 20.04.2022 р. №1750 «Про демонтаж символіки комуністичного тоталітарного режиму".

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь