Азартні ігри – це лише розвага

Дата: 02.07.2024 17:53
Кількість переглядів: 82

Сучасний ринок азартних розваг є різноманітним: гра в казино, ставки на спортивні події, гральні автомати та азартні ігри в Інтернеті. Головна особливість азартних ігор полягає в тому, що результат визначається випадково, і гравці не впливають на нього. Саме цей елемент ризику та невизначеності дає грі особливого інтересу. Важливо пам'ятати, що азартні ігри повинні бути лише розвагою, а не способом заробітку грошей.

1. Поняття азартних ігор

Відповідно до законодавства, азартна гра визначається як будь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу). Розмір та ймовірність його отримання повністю або частково залежать від випадковості, знань і майстерності гравця (Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор»).

В Україні лотерея не є азартною грою. Важливо розуміти, що азартні ігри несуть із собою певні ризики. Гра може перетворитися на проблему, якщо постійно ризикувати великими сумами та багато часу витрачати на неї.

2. Ігрова залежність чи звичайна захопленість азартною грою?

Розрізнити ігрову залежність від звичайної захопленості вкрай складно, оскільки багатьом властива схильність до азарту. Для більшості гравців азартні ігри є просто хобі, розвагою у вільний час. Вони ставлять перед собою обмеження, контролюють бюджет та час.

Ігрова залежність, також відома як лудоманія, є патологічним станом, коли особа втрачає контроль над своєю поведінкою під час гри. Пристрасть до ігор було офіційно визнано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) психічним розладом, а таке поняття як «ігровий розлад» включено до 11-го видання нормативного документа «Міжнародна статистична класифікація хвороб» (МКХ-11; 6С51; ICD-11) та віднесено до розділу «Розлади психіки, поведінки або розвитку нервової системи».

3. Наслідки залежності від азартних ігор: фізичні, психологічні, соціальні

Залежність від азартних ігор може мати серйозні наслідки для фізичного, психологічного та соціального стану.

  • Фінансові проблеми: Програш великих сум грошей, зростання боргів та втрата матеріальних цінностей.
  • Психологічні проблеми: Депресія, тривога, роздратованість.
  • Втрата соціальних зв’язків: Втрата довіри у стосунках з рідними, близькими людьми, почуття самотності та відсутність підтримки.
  • Здоров’я: Недостатня фізична активність та постійне навантаження на нервову систему призводять до зниження імунітету та погіршення стану здоров’я.
  • Юридичні проблеми: Несплата кредитів (боргів), втрата ділової репутації.

4. Куди звертатися по допомогу?

Для отримання інформації щодо ігрової залежності та можливостей обмеження участі осіб в азартних іграх зверніться до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). Безкоштовна гаряча лінія КРАІЛ: 0 800 50 13 77. Офіційна електронна скринька для подання звернень громадян: zvernennya@gc.gov.ua.

Для отримання інформації щодо медичної допомоги зверніться до будь-якого закладу охорони здоров’я за місцем фактичного проживання. Держава гарантує всім пацієнтам надання необхідної медичної допомоги та ліків, які передбачені Програмою медичних гарантій, безкоштовний телефон контакт-центру Національної служби здоров’я України: 16-77.

5. Як обмежити себе та рідних від участі в азартних іграх?

Одним із принципів відповідальної гри є самоконтроль та самообмеження. Гравець має право обмежити свою участь в азартних іграх шляхом встановлення особистих обмежень, а також ліміту коштів, які він бажає витратити на азартну гру.

Крім цього, існує можливість включити гравця до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх. Це можна зробити за заявою про самообмеження на строк від 6 місяців до 3 років або за заявою про обмеження на строк до 6 місяців, поданою членами сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти).

6. Поради, як вберегти себе від ігрової залежності

  • Усвідомлюйте ризики та наслідки ігрової залежності.
  • Визначте ліміти часу та грошей для участі в азартній грі.
  • Уникайте витрат, які перевищують ваші можливості.
  • Приділяйте увагу іншим інтересам та хобі, що не пов’язані з азартними іграми.
  • Спілкуйтеся з рідними та близькими людьми, діліться враженнями.
  • Якщо ви відчуваєте, що втрачаєте контроль під час азартної гри або спостерігаєте такі ознаки у рідних, зверніться по допомогу.

Запам’ятайте! Самоконтроль та свідоме ставлення до азартних ігор можуть допомогти вам вберегти себе від ігрової залежності.

Ознайомитися з брошурою можна тут

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь