РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У ВИПАДКУ ВІДКЛЮЧЕННЯ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Дата: 23.07.2024 12:05
Кількість переглядів: 72

У звязку з ситуацією, яка склалася  внаслідок пошкодження енергосистеми України, що може спричинити довготривалу відсутність електроенергії, а це, в свою чергу впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів. Тому операторам ринку необхідно завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації у разі відключення електроенергії.

         Сколівський відділ Стрийського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує операторам ринку максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів:

  • Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР),  розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

  • Забезпечити на своїх потужностях використання альтернативних засобів електроенергії, зокрема бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій. 

  • Для належного зберігання харчових продуктів можна скористатися холодовими елементами або контейнерами із водою, пакетами з гелем, що завчасно були піддані заморожуванню. 

  • Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура  в морозильній камері не повинна перевищувати позначку 

-180C, а в холодильнику не більше +60C. Двері холодильника або морозильної камери треба тримати     зачиненими,    щоб запобігти потраплянню  теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити чи безпечні продукти. Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (наприклад, м'ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігались при температурі вище 15 0C протягом 4 годин і більше. 

   У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів.

  Памятайте, що навіть у таких критичних умовах, обов’язок         операторів ринку щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів не скасовано!

 

           Будьте відповідальними!!! Бережіть себе та своїх близьких!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь