Архітектурна пам’ятка національного значення, культурна спадщина нашої громади, місце сили та відновлення – церква Зіслання Святого Духа у Верхній Рожанці.

Дата: 21.08.2024 11:56
Кількість переглядів: 484

Села Нижня та Верхня Рожанка згадуються в архівних документах з 1574 року. Власницею земельних та лісових маєтків тоді була Теофілія Острозька; пізніше, в ХІХ ст. – Станіслав Потоцький.

Ймовірна, перша дерев'яна церква збудована у Верхній Рожанці була зруйнована через набіги татар. Відомо також, що попередня церква Різдва Богородиці стояла трохи далі на території подвіря; на цьому місці в XVIII ст. була поставлена каплиця, яка збереглася дотепер і має назву Різдва Пресвятої Богородиці (каплицю відреставрували у 2014 році).

Нову деревяну православну церкву Зіслання Святого Духа було зведено у 1804 році архітектором із села Хітар Михайлом Биленем. Про дату її побудови свідчить різьблений напис польською мовою справа від головних дверей: «Cerkiew zbudowana 9 juny 1804». Правда, в документі 1810 року сказано, що церква neorestauratum, тобто відновлена. У тому ж році її посвятив львівський єпископ Микола Скородинський. Як зазначено в акті візитації 1828 року, при церкві не було окремої дзвіниці, а дзвони розташовувалися у верху над бабинцем¹¹. Нова окрема дзвіниця збудована 1877 майстром Андрієм Галадієм, про що свідчить різьблений напис на одвірку дверей: «Сію колокольню издержками громадскими за радою оѡтца Григориа Гуменного їереѧ поклавъ Андрей Галадѣй», а над дверими дата: «Совружено юніа Р. Б. 1877». У 1891 році було проведено відновлення і помалювання храму, реставрацію і заміну ґонтового покриття було здійснено у 1969 та 1977 роках.

Церква розташована в центрі села на підвищенні правого берега річки Рожанки. Зведена зі смерекових брусів на таких же смерекових підвалинах. Тризрубна – до ширшої нави прилягають рівноширокі вівтар та бабинець. У 1891 році по обох сторонах вівтаря зведені прямокутні ризниці. Над навою здіймається високий верх, що складається з одного четверика і двох восьмериків, над вівтарем – верх з одного четверика й одного восьмерика, а над бабинцем – два четверики. Увінчані верхи восьмибічними наметами, завершеними маківками. Церкву оперізує широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни підопасання відкриті, а надопасання і верхів кожуховані ґонтами. Ґонтами вкриті і всі дахи та піддашшя. Всередині всі простори розкриті вверх. Вівтар відділяє від нави чотириярусний різьблений і золочений іконостас 1891 року, виготовлений різьбарем Генріхом Гайхе, ікони якого належать пензлю маляра Юліяна Залуського. Намісна ікона Богоматері має авторський підпис: «Юліян Залусскій 1891». Стіни церкви вкривають його ж олійні розписи, відновлені 1969 року. На парапеті хорів поміщена писана таблиця про малювання церкви: «... помальована олійними красками новимъ иконостасом украшена церковъ р. 1891 трудами і заходомъ Вс. О. Владимира Галиновского пароха містцевого через арт. маляра Юліяна Залуского и рѣзьбара Генрика Гейхая з складок скарбони церковной и братской и офирами поодиноких парафіан (перелік)». Живописні композиції намальовані на полотні, набитому на зруб.

У радянський час церква була зачинена. У 1987 році рішенням Львівської обласної ради передана у власність релігійній громаді. Тоді церква була відновлена, відремонтована, стіни та стелі розписані.

Сьогодні це архітектурна пам'ятка національного значення. Богослужіння у церкві відбуваються у День храмового свята та на Різдво Богородиці, в також заупокійливі Богослужіння. Сюди у різний період приїжджають паломники з різних куточків України, щоб помолитися, поговорити з Богом, побути у святому місті та віднайти душевний спокій. 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь